【已解決】asus x99-E WS 插 G.Skill 64GB RAM 認得一半

已解決,感謝各位~

唔好意思,阻阻各位,原先想自己搞掂,但依排忙到
想問問各位,底板係 Asus X99-E WS / USB3.1,RAM 係 G.Skill Ripjaws 4 8GBx8 kit set (64GB) 2400,插落去開機初時 detect 得 2 條,拔插之後又淨係 detect 到另外 2 條,再拔插幾次,最後 detect 到頭 2 條同尾 2 條,中間果啲 detect 唔到,BIOS 睇到 SPD info(detect 唔到果啲睇唔到 brandname、幾 GB 同幾 MHz,但有型號之類),windows 7 亦淨係 detect  到 32GB。有冇開 XMP 都一樣~
請問有乜方法解決?

更新:BIOS 已經係最新 version,試過加 RAM/System Agent 電壓,唔 work~亦試過將 RAM set 到2133/1600/800 MHz,都只係認到 4 條,但 CPU-Z 可以睇到晒 SPD
6-4-2016 上午 01-22-23.png

依家淨係認到 A1 A2 D1 D2

依家唔係屋企,所以未必即時回覆到/感謝到大家,請勿見怪
感謝各位!Thanks

可能唔夾板.

回覆 2# pamon

G.Skill 同 Asus 都好似話 support,冇記錯 RAM 係 QVL 入面

粒u邊度買?

回覆 4# 火雲耶神

唔知師兄係咪回錯 post,我冇講過 CPU...
我果粒係 5820k,係中央田買~

如果雙bios,用另一個試下
Only 1 bios就番抄試下
Ps:我r4e試過出現你ge問題,已解決很久

回覆 6# 可愛老坑

你指 reset bios?試左唔 work

回覆 7# jasonfoknxu

Not reset, 重新抄過bios
http://youtu.be/nkUb7qglfIY

唔好意思,阻阻各位,原先想自己搞掂,但依排忙到
想問問各位,底板係 Asus X99-E WS / USB3.1,RAM ...
jasonfoknxu 發表於 2016-4-4 16:19

是但插一條, update咗BIOS先....
DDR4暫時都仲係好靠BIOS update去tune參數......

是但插一條, update咗BIOS先....
DDR4暫時都仲係好靠BIOS update去tune參數......
Advanced Ivan 發表於 2016-4-5 16:55

Asus 唔插U同RAM都FLASH到BIOS