電腦不斷重啓

上月尾有一日開電腦,部腦開到,但好似無咩力,開左十秒就重啓。
之後我清左cup fan 個d污垢就無事。

最近部腦成日用用下無力,load 野好慢,360顯示96-97 %full load, 但其實開左好少野。

再過一陣就頂唔住reboot, 會唔會底板有事,有無師兄識?

Hdd會唔會好嘈
如果hdd無事就可能係版/ram

HD Tune 話HD 健康~
ram 又detect 正常~
底版有無方法check?

你入到bios睇cpu溫度?懷疑cpu過熱

火牛用左幾多年 ?

火牛用左幾多年 ?
墨塵音 發表於 2016-4-17 23:36

4年半 cooler master 460W
顯示用on board display
發覺load 好多網頁(圖多)時,電腦就開始full load.
但以前都係開甘多。

4年半 cooler master 460W
顯示用on board display
發覺load 好多網頁(圖多)時,電腦就開始full load.
...
hkepcover 發表於 2016-4-17 23:44

我懷疑你cpu散熱膏乾左搞到高溫就關機
另外都睇下你工作管理員乜野食咁多資源
同埋有無超頻?

我懷疑你cpu散熱膏乾左搞到高溫就關機
另外都睇下你工作管理員乜野食咁多資源
同埋有無超頻? ...
kelvinchm 發表於 2016-4-17 23:56

無超頻, 甘我搵下有無software 睇cup 溫度。

識過幾次開機幾秒已經重啓,但無特別怪聲,正常開機聲就明顯遲左出聲。

感覺似摩打無力起車。

我肯定唔係因為開得太多軟件。係同時開太多網頁會甘。

你入到bios睇cpu溫度?懷疑cpu過熱
kelvinchm 發表於 2016-4-17 23:33

睇漏左師兄建議,聽日睇下,唔該你。