[已解決]PC自動斷電關機重開

上星期最潮濕果幾日,部機試過幾次入WINDOWS後幾分鐘自動關機,幾秒後又自動開機
之後拆左VIDEO CARD,HDD,RAM去BOOT入BIOS都有呢個情況,就估係火牛有事去左買隻新火牛
如是者換左牛之後,重裝WINDOWS 10,之前可能幾次斷電個WINDOWS炒左BOOT唔起,到左呢兩晚正正常常咁用都冇咩事,直至玩The Division,玩左十零分鐘突然又斷電>開機,即刻入BIOS睇CPU溫度都係唔過50度

PC SPEC如下 -

i5 2400 with Antec 620水冷兩把扇夾住冷排抽出
MSI P67-GD55(B3)
4x4GB Kingston DDR3
Asus Strix GTX970
Intel SSD 120GB
Seagate 500GB HDD
Antec TP650 (before) / CM V650 Gold Full Module (After)
HT Omega striker7.1 sound card
Intel Pro1000 Lan card
Corsair 400C case

試過以下 -

update bios
行windows 10 RAM test - no problem found
換返張唔洗外接電既GTX 750ti黎玩division,都有斷電情況

請問各位我部機究竟係咩問題,係底板壞定CPU壞呢,小弟毫無頭緒
另外如果要買新ATX底板同CPU,唔超只求耐用到5年應該買咩呢?

忘記補充,入返event log睇係critical error event 41 - kernel power
系統已重新開機,但未先正常關機。若系統停止回應、當機或電力意外中斷,就可能會造成此錯誤。

可能CPU或PCI-E槽接觸不良.

可能CPU或PCI-E槽接觸不良.
pamon 發表於 2016-4-20 11:23

Ok今晚轉插另一條pci e槽再覆結果,thanks

via HKEPC Ionic Reader v1.2.9 - Android

回覆 4# Hisye

剛剛插另一條pcie槽,開機正常但係一load入the division 就即刻熄機,火牛入bios睇12v 係12.4v 其他都足數,仲有咩可以試呢?

via HKEPC Ionic Reader v1.2.9 - Android

回覆 5# Hisye

換咗牛,有無換電源線?

回覆  Hisye

換咗牛,有無換電源線?
狂蜂一號 發表於 2016-4-20 21:20

有呀,用新電源線

回覆  Hisye

換咗牛,有無換電源線?
狂蜂一號 發表於 2016-4-20 21:20

拖板會唔會有關係呢?

拖板會唔會有關係呢?

Hisye 發表於 2016-4-20 22:10

試埋獨立電源,都係入game就熄機

試埋獨立電源,都係入game就熄機

Hisye 發表於 2016-4-20 22:22

如果唔關事就煩喇!

檢查下底板和顯示卡啲電容或焊位?