硬件層級問題,硬件在Win10存在,Win7完全消失!ASUS K401UB~

話說新機由Win10升級Win7~

所有Driver都裝齊了!

但AUSU TouchPad觸控板在Win7卻可以完全消失。

Win10卻神奇地在存在,

驅動Win7、Win10我都有,問題是硬件層級。

如圖。

Win7
win7 no touchpad.jpg

Win10
Win10 hv.png

Win7試過Fn+f9 開關TouchPad觸控板呢無反應,

Win10試就有反應,無論開關裝置管理員中的裝置都不變。

那是否Win7裝錯Driver給 TouchPad觸控板呢?

用微軟工具devcon find 找找 硬件ID~

先在Win10抄下關鍵字elan,因Win7是消失不見了的~

再分別用Win7及Win10 開CMD 打command指令,

如圖
Win7
win7 no elan.jpg

Win10
Win10 devcon hv.png

真是會在Win7完全消失的!Win10就找到!

請問在技述上如何做到的呢?

懷疑好可能是華碩在BIOS做了手腳或有BUG,

曲線限制消費者選擇Win7。

請問高手有方法解決嗎?

你mobile01post同一問題呢度又post
有冇全新裝Win 7試? 問過Asus支援佢地唔理?

你mobile01post同一問題呢度又post
有冇全新裝Win 7試? 問過Asus支援佢地唔理? ...
未熟者 發表於 2016-4-22 15:36

盡力Find out問題麻~

都試過啦~無Ching知聽日就去台灣官網forum post啦~.~

ASUS香港 話唔Support Win7~佢地無能為力。

現在TouchPad除行PS/2和USB, 見過新款行I2C

裝360驅動大師試下,記得官方下載

話說新機由Win10升級Win7~

所有Driver都裝齊了!

但AUSU TouchPad觸控板在Win7卻可以完全消失。

Win10卻 ...
leo_ng 發表於 2016-4-21 23:34

win7 係32bits版本?會唔會Win7 Driver只係支援64bits版本?

現在TouchPad除行PS/2和USB, 見過新款行I2C

裝360驅動大師試下,記得官方下載
computer1975 發表於 2016-5-1 00:46

無錯!試左好耐,就係I2C ,Intel無出driver 比win7,ASUS自己又唔出,反而聯想有類似情況有出driver比Win7用~

win7 係32bits版本?會唔會Win7 Driver只係支援64bits版本?
高登阿伯 發表於 2016-5-1 01:10

64bit喔~主謀係Intel~.~ Asus 幫兇,原因就係5樓個個~.~