「,,求救。 開機無反應。。。。。」

尋日開機仲無事, 今日放工返黎開幾次機都吾著,試戈重插ram,換另外一條得既電源線都系開吾到,
之後上網搵方法試下火牛。。。
單獨插電源去火牛後,用萬字夾short 第3,4既線,火牛風扇著。。
咁換然系未底板出左事??仲有無方可以測試下系未底板問題?'
謝謝

可以買一個ATX火牛測試器先確定火牛輸出是否正常

如果火牛輸出正常,問題自然出自底板..

可以買一個ATX火牛測試器先確定火牛輸出是否正常

如果火牛輸出正常,問題自然出自底板.. ...
solexkey 發表於 2016-5-3 22:07

幾多錢左右?但我祼試底板,插電源用 螺絲批short 開關panel都著吾到底板 風扇
。。。。其實都系未已壞板?

幾多錢左右?但我祼試底板,插電源用 螺絲批short 開關panel都著吾到底板 風扇
。。。。其實都系未已壞板 ...
frankieyim 發表於 2016-5-3 22:34

TB 我買過RMB11, 唔包郵..
Y拍見有人賣緊HKD40..

如果唔先百份百確定火牛正常,好難肯定底板有無問題

TB 我買過RMB11, 唔包郵..
Y拍見有人賣緊HKD40..

如果唔先百份百確定火牛正常,好難肯定底板有無問題 ...
solexkey 發表於 2016-5-3 22:40

但我急用,想聽日直接拎部機出深水步整。。。唉(。-_-。)
若果買舊野check,原來又吾系火牛問題,到時又好似吾知點咁ˊ_>ˋ

但我急用,想聽日直接拎部機出深水步整。。。唉(。-_-。)
若果買舊野check,原來又吾系火牛問題,到 ...
frankieyim 發表於 2016-5-4 00:04

如果長遠會繼續用Desktop, 呢D工具可以考慮裝備,反正唔貴,下次有同樣問題( 任何Desktop用得耐都有機會突然著吾到機),就唔駛浪費時間精力去估估吓..

如果長遠會繼續用Desktop, 呢D工具可以考慮裝備,反正唔貴,下次有同樣問題( 任何Desktop用得耐都有機會突 ...
solexkey 發表於 2016-5-4 09:03

請問黃金 底層有無得賣呢? Check火牛

請問黃金 底層有無得賣呢? Check火牛
frankieyim 發表於 2016-5-4 10:14

已經好耐好耐無行過SSP啦..

幾個月前買嗰個我都喺淘番嚟..

印象中之前(起碼兩,三年前)行新高登,灣仔298曾經見過有得賣..

嗰隻嘢只係可以check到,在低负载的时候,火牛是否可以起动,输出电压是否正常. 插落底板高负载的时候,火牛是否可以正常工作又是另外一回事.