裝windows 7 問題

今次真係手多累事,部電腦前排自己由win7升win10, 我見到即手快快關機再開,之後佢同我reload返去win7, 本來好地地,但因我是用緊win7開心版,reload完後佢window變返未認証,咁我隨手用左d 舊crack去用, 點知就出事。

Crack 完後入唔返windows, 唉, 我都認命,打算format 再裝過

我用win7 碟boot 機安裝,因我是裝window 去ssd到,我安裝途中用返佢工具format 個ssd再裝,點知裝完,set 返個ssd做boot 機的first priority, 點知入唔到windows ,彈返句BOOTMGR is missing, 我之後用左好多網上教學的方法都搞唔到。

最後我試一試set 其他hdd做boot的first priority,奇怪係反而入到windows, 到底發生乜野事?入返window 睇個c drive 係個ssd, 個window裝係個ssd, 反而set佢做first boot入唔到windows?

有冇高手可以指教一下, 謝

冇記錯你呢個問題應該係個windows自動將個boot機檔案裝左去第二個drive
首先你要o係bios set返個ssd係boot機第一個行既hd
之後你去返安裝windows時個工具畫面,會見到佢自動同你cut左個百幾mb既drive裝呢個檔案
你將你本身裝windows 個ssd drive 同埋個百幾mb 既drive delete左佢做未分配drive
之後再重新裝一次windows去ssd,咁應該冇問題

冇記錯你呢個問題應該係個windows自動將個boot機檔案裝左去第二個drive
首先你要o係bios set返個ssd係boot ...
hei22 發表於 2016-5-7 02:08

多謝你解答,但我有個問題,如果我係bios set sdd係boot機first priority, restart後會出bootmag is missing, 之後就停左係到做唔到野,除左restart.

我本身有4個hdd+1 個ssd,奇怪係我set任可一個hdd做first boot都入到window, 一set ssd就唔得

我今晚試一試未方配那方法,thx

可能係ssd mbr問題,剩插ssd唔好插其他hdd.
裝既時候將ssd所有區刪除再重新做一次.

裝windows落ssd而又有插其他hdd很多時都出現此問題,最好是淨插ssd裝完windows才插回其他hdd

我都睇過好多師兄回覆,要裝win係ssd就最好卸載其他HD先,減少問題發生。

裝windows落ssd而又有插其他hdd很多時都出現此問題,最好是淨插ssd裝完windows才插回其他hdd ...
blackkh 發表於 2016-5-7 11:14

這是最正確做法
另外 現在開心win 7  根本唔洗crack
pro + u 板  都用 打電話去激活

這是最正確做法
另外 現在開心win 7  根本唔洗crack
pro + u 板  都用 打電話去激活 ...
士碌架 發表於 2016-5-7 11:30

請問點打電話去激活?如不方便post可否pm? Thx