請問我係咪中左病毒?卓面被換左背景圖?

所有原本JPG開唔返,,唔知咩事卓面變左呢張圖做背景

又係ransomware,最近EPC越黎越多人中招
https://www.hkepc.com/13841/Lock ... 1%E9%9B%A3%E5%BA%A6

又係ransomware,最近EPC越黎越多人中招
leave 發表於 2016-5-8 23:23

NOD32幫到我嗎?

NOD32幫到我嗎?
winekeung520 發表於 2016-5-8 23:42

目前無咩解決方法。
一係俾錢,一係格式化重裝。

希望你有做backup啦,如果無既話,就吸取下今次教訓,勤力backup啦(仲有要提高警覺)。

目前無咩解決方法。
一係俾錢,一係格式化重裝。

希望你有做backup啦,如果無既話,就吸取下今次教訓,勤 ...
leave 發表於 2016-5-9 00:21

點樣防止呢個病毒?要格式化哂SSD同HDD嗎?..重裝我STEAM既SAVE檔會無哂嗎?
先頭個病毒攪到上唔到網

好奇問下 你download / 開過D咩file 之後先係咁?

呢排真係愈黎愈多人中encrypt毒...

各位要小心

點樣防止呢個病毒?要格式化哂SSD同HDD嗎?..重裝我STEAM既SAVE檔會無哂嗎?
先頭個病毒攪到上唔到網 ...
winekeung520 發表於 2016-5-9 00:37

點樣防止呢個病毒?要格式化哂SSD同HDD嗎?..
目前無病毒解到, 即係目前你只能小心D 去用電腦.......
包括改變你的上網習慣, 其實你有無印象係咪下載過D 咩不明檔案啊,  去過D 不明網頁?
不妨講出來大家分享下大家警剔下.

重裝我STEAM既SAVE檔會無哂嗎?
如果個SAVE 係跟電腦就會無灑, 但如果SAVE 在STEAM 或者遊戲間廠的SERVER 的就無事.
例如ONLINE GAME 咁, 通常要你連線先有得玩的通常都唔洗擔心.

點只jpg,仲有好多file被加密!
現時無解.
如果得一隻HDD or SSD,拆出呢放好等網上解密方法.
買新hdd or ssd再重新裝過windows,一定要裝防毒同開防火牆!

回覆 8# yuet_wah

steam既save有機會未加密,不過要用pe boot入去拎番.
可以插落其他電腦,不過驚連其他電腦都感染埋!