開機beep beep聲提示冇ram

部電腦上年試過一開機係咁beep beep叫入唔到bios/windows, 上網睇話係ram有問題, 我重插一次就可以用, 今年又試過兩次係咁, 其中一次係用用下hang機定格, 再restart就beep beep叫, 又係重插便ok, 請問似係ram定底板有問題?

mb: gigabyte GA-Z77-DS3H
RAM: ADATA 1600 4G X2
PSU: ANTEC 520
CPU: i5-2400
video: gigabyte hd7850

拎條ram出呢用擦膠擦下金屬腳.
千其唔好用沙膠,普通既可以.
仲係咁就關底板ram槽事,即係底板問題.
z77應該過左保!

回覆 2# trustme133

有啊, 每次出事都搵擦膠擦下ram d腳, 我現在插另外兩條ram糟睇下遲下仲有冇事...

除咗擦金手指,仲要洗個slot,最好就用contact cleaner,冇就用火酒,用舊牙刷洗。

除咗擦金手指,仲要洗個slot,最好就用contact cleaner,冇就用火酒,用舊牙刷洗。
wyhui5124 發表於 9/5/2016 17:08

我塊GA-EP43-DS3L 舊年年尾,又係同樓主一樣嘅情況,呢塊板係買二手嘅,試過用沙膠刷 Ram 金手指唔掂,本來諗住無計可施,升級換板,結果,上網查倒,仲有最後一招,俾我用火酒同牙刷分別刷四條Ram Slot,攪掂咗,冇再叫啦 ,不過,唔好用牙刷咁大力刷條 Ram 槽,怕刷壞 !

牙刷Ram Slot?  條slot咁窄, 請問點刷?  

牙刷Ram Slot?  條slot咁窄, 請問點刷?
neo338388 發表於 2016-5-11 12:22

千萬不要擦ram socket
係擦ram pcb 的金色部分

千萬不要擦ram socket
係擦ram pcb 的金色部分
kchouse 發表於 2016-5-11 12:54

明白.  咁ram slot點清潔?  我部腦有時都有樓主個問題... ...

明白.  咁ram slot點清潔?  我部腦有時都有樓主個問題... ...
neo338388 發表於 2016-5-11 12:59

用罐裝contact cleaner 噴下就得
因為用刷去擦會把socket 金屬接點弄壞

用罐裝contact cleaner 噴下就得
因為用刷去擦會把socket 金屬接點弄壞
kchouse 發表於 2016-5-11 13:04

ok~~~