每次開機都要CMOS先開到機

塊R5E神左幾個星期,初頭以為BIOS問題,升左最後BIOS之後一樣,每次開機都要CMOS同唔可以斷電,一斷電就開唔番機,但係底板既ROG燈係著,LAN線位燈都係著,到底係咪塊板壞定還是其他野都會影響到咁?因拎塊板去整都幾大工程,同擔心有機會唔關板事到時又麻煩,所以想問下先

回覆 1# 隨機人生

Debug燈出乜數字?
另外有冇用另一個bios試?

回覆  隨機人生

Debug燈出乜數字?
另外有冇用另一個bios試?
可愛老坑 發表於 2016-5-14 12:01

2個BIOS都試過,一樣,係開唔到機,直情DEBUG都出唔到,按POWER無反應,機箱AND底板一樣,但ROG燈有著即有電,按背板CMOS燈要10秒+先可以BOOT到機

最得意係如果唔熜係無任何問題,又無HANG,總之一熜就開唔番,要CMOS

回覆 4# 隨機人生

拔除所有usb線(2.0&3.0),sata,再試能否boot入bios。仲有cpu用乜cooler?

回覆  隨機人生

拔除所有usb線(2.0&3.0),sata,再試能否boot入bios。仲有cpu用乜cooler? ...
可愛老坑 發表於 2016-5-14 14:14

試過,一樣唔得,CPU用D15,溫度無問題

換粒新既cr2032落去啦.
換電池呀.

回覆 6# 隨機人生

我5係講溫度
http://www.hkepc.com/forum/viewt ... &extra=page%3D1
呢個情況都有機會

換粒新既cr2032落去啦.
換電池呀.
trustme133 發表於 2016-5-14 14:41

我試過換啦呢樣,一樣係咁

回覆  隨機人生

我5係講溫度

呢個情況都有機會
可愛老坑 發表於 2016-5-14 14:45

我果日試過拆D15出黎換散熱膏,再收番2粒羅C都係好細力,無去到盡,應該唔關事掛,係鬆SOCKET 4粒定個固定座2粒,