想換過隻大容量ssd

本身用緊隻128gb ssd,依家想換隻258gb,想問點樣可以成隻複製去新ssd,同埋咁樣複製係唔係唔洗重裝windows,唔該ching們!

本身用緊隻128gb ssd,依家想換隻258gb,想問點樣可以成隻複製去新ssd,同埋咁樣複製係唔係唔洗重裝windows ...
jason060188 發表於 2016-5-30 09:23

小過大是很易的,用全碟clone就可以,clone完可能祇有原ssd大小,clone完開機你可以入磁碟管理點c driver延伸此分區,隱藏的部份就可全用回的

本身用緊隻128gb ssd,依家想換隻258gb,想問點樣可以成隻複製去新ssd,同埋咁樣複製係唔係唔洗重裝windows ...
jason060188 發表於 2016-5-30 09:23

我用Minitool Partition Wizard Free去clone,係Clone過程中佢會問你想新SSD個Size係保持舊SSD Size定伸延 (有圖可睇),咁樣就可以一次過搞掂

true image 都幾好用

我用Minitool Partition Wizard Free去clone,係Clone過程中佢會問你想新SSD個Size係保持舊SSD Size定伸 ...
antonyhk 發表於 2016-5-30 11:28

ching係唔係先裝左個新ssd,入返wimdows格式化,之後再下載你呢個程式,跟住將舊ssd複製去新ssd度,就可以用新ssd,咁選擇伸延係唔係好哋,舊ssd格式化左可唔可以一齊用?唔該晒

因為我未試過,可唔可以詳細小小教下我,唔該咁多位ching

回覆 5# jason060188

唔需要

1. 你先下載及安裝Minitool
2. 之後關機再插上新SSD﹐但都係用舊SSD boot入Windows
3. 開Minitool﹐再選擇 Migrate OS to SSD/HDD,選好source係你個舊SSD (C drive)﹐destination係你個新SSD﹐按Next
4. 佢會問你Clone既方法,你看圖就會明,如你想佔用哂新SSD全部位置就選2
5. 按Finish後按左上角既apply all。 佢就會自動操作。
6. Clone完後關機再入BIOS set返新SSD作為boot disk﹐入左Windows後入Minitool再format舊SSD為一個drive﹐搞掂!

回覆  jason060188

唔需要

2. 之後關機再插上新SSD﹐但都係用舊SSD boot入Wi ...
antonyhk 發表於 2016-5-30 13:26

唔該晒ching,好詳細,多謝你!

回覆  jason060188

唔需要

2. 之後關機再插上新SSD﹐但都係用舊SSD boot入Wi ...
antonyhk 發表於 2016-5-30 13:26

Ching,係唔係要做左4K對齊先開始複製,定複製完會自動對齊?岩岩係淘佬買左隻m7v 256GB!

ghost