請教各電腦高手 怎可以用機箱power制䦕機?

上星期自己走左去高登買左啲硬件嘗試自己第一次砌機 雖然過程非常不順利 但最終都開到機! 但有一個問題出現左就係我張Asus maximums viii formula主機板有一粒Start制 而家每次都要按呢粒start制先開到機 反而機箱粒power制係無反應 請教各電腦高手究竟點可以set返用機箱粒制開機呢?謝謝大家解答!

回覆 1# sharkpigyu

機箱個 power button 有條線,俾你插去底板上的 power on switch 的,你睇下 MB menu,連上後,就可以開機了。

via HKEPC Ionic Reader v1.3.3 - Android

上星期自己走左去高登買左啲硬件嘗試自己第一次砌機 雖然過程非常不順利 但最終都開到機! 但有一個問題出現 ...
sharkpigyu 發表於 2016-6-7 08:19 AM

影張相嚟睇.

前panel線插錯.
power開機線唔知插左邊個位.

插PWRSW

砌機最難就係嗰啲線
唔想俾人砌, 自己砌就要自己研究吓
呢度啲Ching已講得好清楚, 當年自己想揾人教砌都幾難

當年第一次砌機都係自己睇說明書砌

我係揾部舊電腦不停拆完又拆咁學識砌機。
有一次拆AT牛,搞笑到用手捉住條220V火線,即刻成個人醒曬同屋企即刻跳掣。

我係揾部舊電腦不停拆完又拆咁學識砌機。
有一次拆AT牛,搞笑到用手捉住條220V火線,即刻成個人醒曬 ...
harryytm 發表於 2016-6-7 12:22

咁你數唔數啲電夠唔夠50Hz

咁你數唔數啲電夠唔夠50Hz
taizan 發表於 2016-6-7 12:45

嗰時只係中二,邊識咁多野?