求救,換完底版一個月後話授權無效....

-

我原本係WIN7家用版,之後UP上WIN10,最近底版壞了就換了一塊新底版,但近日先彈句授權到期

按啟用是沒反應的(只有一直等待,之後又沒反應)宜家應該點搞

我用過WIN7條KEY放入(變更產品金鑰),話唔岩版本,咁之後我用軟件搵到我宜家WIN10條KEY,再放入去,
就顯示....

我學片中那個教學,但最後結果是...
https://www.youtube.com/watch?v=x7TmZ4i-DUs

我宜家返唔到WIN7,個WIN.OLD好似唔見左,我宜家連個WIN7碟都唔見埋(但條KEY我有抄低),咁宜家點算好...

咁如果我宜家唔理佢等到21號會有咩後果?

你只能重買windows 10 key, 因為硬件已變,所以話唔岩版本

windows是oem版吧?

oem版不能換MB是常識吧

請問:Oem版唔係有三次機會?

樓主係咪換咗塊同舊板一模一樣的底板?

Oem版 袛可換相同型號底板的.

只能變開心版.
另一個方法.
如果之前係正版windows 7,打去M$同佢講睇下有無計.
係佢要人升windows 10既.
最緊要同佢講係windows 7自己升上去.
賴佢皮.

試吓先裝返windows 7
之後應該online activate 唔到
按指示再電話activate
再上windows10
或者windows10入面
先轉返自己條key
再開SLUI 04
按指示再電話activate

之前就問過microsoft 呢一個問題了.

佢的回覆係, (假設你係盒裝(零售版)的WINDOWS7) 你要去番win7, 然後再ACTIVE 一次.  之後再上WIN10.
如果你ACTIVE WIN7時不成功就按打電話去microsoft, 佢地會比番個CODE 你入番電腦.

但如果你係廠機, 你就要打番比你間廠了