件底板不能裝OS!

話說我6年前買左5件同一型號的底板,到而家其實都相繼損壞,只剩下最後一件,不過佢就壞得幾特別,所以也來分享一下。

件板本身無任何明顯問題,假如用來做簡單的工作,以Windows 98的開機碟來開機,係可以正常boot機和做工作的,例如最近我就用佢來玩MHDD這軟件,嘗試把舊HDD掃描和修復等,都可以順利完成。唯一的觀察到的小區別,就係開機到佢出板的Logo的時間會較正常的耐幾秒。

最初發現佢唔妥,係用佢來重新安裝OS(Windows 7),因為我一向用開幾部機都係同一config的,所以任何一部有問題,其實都好容易發覺,經常用開的裝機光碟,竟然裝到一半話不能完成軟件安裝而出error,首先當然係懷疑隻光碟或光碟機有問題啦,於是就搵第二部機的光碟機來裝,但情況仍然係一樣,於是我就換埋隻火碟,試埋XP和Windows 10,都係一樣行到一半就出Error,想唔懷疑件板有問題都唔得,於是再去求證多一次,把光碟機和光碟,搬去另一部機去試裝,結果係全部無問題可以順利裝完,尤其是隻XP,過去多年來一直裝這款底板十多次,所以最終結論只得一個,就係件板可以正式退役。

唯一令我覺得可惜的,就係這件最後的AM3插座的M-ATX板從此消失,手上只剩下full size的ATX板,細機箱暫時只能丟在一旁,等待Zen的面世,至有機會睇下仲可唔可以買到細板,俾佢地再次出戰。

五塊同一型號主板都係六年之內壞晒,個故障率都幾高下

五塊同一型號主板都係六年之內壞晒,個故障率都幾高下
leave 發表於 2016-6-14 20:41

唔出奇呀!可能佢地受唔起我日日炒上炒落咁刺激掛!

回覆 3# diy-apprentice

係咪amd板電路設計同選料問題,死板多過煙仔?
其實ching買五隻股票炒上炒落仲發啦!

回覆  diy-apprentice

其實ching買五隻股票炒上炒落仲 ...
trustme133 發表於 2016-6-15 10:36

呢個要問間廠至知了!

回覆  diy-apprentice

其實ching買五隻股票炒上炒落仲 ...
trustme133 發表於 2016-6-15 10:36

其實我都覺得AMD Socket 啲板係真係易壞啲, 仲要壞啲野係比較奇特

其實我都覺得AMD Socket 啲板係真係易壞啲, 仲要壞啲野係比較奇特
chinwah 發表於 2016-6-15 11:23

咁你有無用過AMD先,吸煙者就無資格評論喎!我就係非吸煙者,全屋都係AMD板的用家。

咁你有無用過AMD先,吸煙者就無資格評論喎!我就係非吸煙者,全屋都係AMD板的用家。 ...
diy-apprentice 發表於 2016-6-15 11:28

690G半死, 780G板仲服役
其他煙都係G31, G33, 唔知咁有冇資格呢?

會唔會只係死sata/ide port

690G半死, 780G板仲服役
其他煙都係G31, G33, 唔知咁有冇資格呢?
chinwah 發表於 2016-6-15 11:40

咁你有一半資格啦!   

咁你兩件AMD板用左幾耐?