求救, 砌完機開唔著

今日剛剛買了新CPU, MB, RAM,

但砌完機開唔著,

Asus B150M-A, i5-6500, DDR4-2133 8G

POWER燈著, CPU風扇有動, KEYBOARD有燈, 螢幕無BIOS畫面, 1長4短聲音
已多次重裝CPU,風扇及RAM也不能進入BIOS畫面
請問是什麼問題 >___<

你就咁放上機箱著機?

有機會Ram問題,吾用Ram入吾入到Bios?

Ching好勁, 換另一條就入到機開BIOS,  第一次買到壊RAM Orz

Ching好勁, 換另一條就入到機開BIOS,  第一次買到壊RAM Orz
chihung 發表於 2016-6-15 22:46

ram好少壞, 你好好彩

chihung 發表於 2016-6-15 22:46

能解決就好

未必關事嘅
睇幅相,咁擺法,板底有啲咩short左導致一開機就撻著保護裝置,完全唔出奇

又出現另一問題
HDMI在bios下螢幕會不停地閃 (無安裝獨立顯示卡)
我不會韱王主機板也壞吧........

未必關事嘅
睇幅相,咁擺法,板底有啲咩short左導致一開機就撻著保護裝置,完全唔出奇 ...
yjfoeg 發表於 2016-6-16 03:34

我試底板至少用報紙試, 咁樣放真係唔敢, 一唔小心, 全set野燒壞

又出現另一問題
HDMI在bios下螢幕會不停地閃 (無安裝獨立顯示卡)
我不會韱王主機板也壞吧........ ...
chihung 發表於 2016-6-16 15:43

解像度set錯?