請問跟據各高手經驗, 應該係咩地方比較大機會出事?

首先, 用緊
Asus Z170 Pro-Gaming
6700k (w/ Noctua NH-D14)
Crucial M550 480 GB
Gigabyte GTX 780

間唔中會發生咁架情況: (可能一至兩星期一次)
未必打緊機, 可能只係開緊chrome 上網,
突然好似Load 得勁慢, click chrome tool bar 架制都過幾秒先彈或者唔彈
跟住再過多幾秒至十秒度就出BSOD
跟住重點就係: 無論佢自動reset 或者我手動reset, 佢唔識再boot 入windows
入BIOS , Storage 度佢都有顯示到隻SSD , 不過係Boot Menu 度就搵唔到隻SSD, 只剩返其餘兩個HDD (不過呢兩個HDD 係無window)

每次我都要Power Off 部機, 等幾十秒至一分鐘再重新開機, 咁佢就會搵得返隻SSD, Boot 到入Window
呢個問題好似近期多左發生, 近一個月發生左三次, 唔知關唔關天氣熱事
但我用HWMonitor 睇d 溫度都唔係特別高, 尤其是出事時未必打緊機, 所以亦應該唔關過熱事

依各師兄豐富架經驗睇, 會唔會係隻SSD 有事?

SSD用程式有5.7嗎?重放RAM

SSD用程式有5.7嗎?重放RAM
cpuman 發表於 2016-6-27 21:36

Sorry, 唔太明.... 咩叫5.7?

似RAM,RUN MEMTEST睇睇有冇ERROR?

圖2:
cpuman 發表於 2016-6-27 22:19

如果有數值代表SSD 有事? 定Ram?

回覆 1# Ronarch

BIOS updated 去最新未?

我個人覺得RAM 機會不大!

火牛用咗幾耐?新的嗎?有無另一隻SSD 重裝個Windows 試一試(最好用另一牌子)

回覆  Ronarch

BIOS updated 去最新未?

我個人覺得RAM 機會不大!

火牛用咗幾耐?新的嗎?有無另 ...
jayeung 發表於 2016-6-28 08:54

依家未必最新
但之前都update 過兩次
都仲間中有問題

用緊Antec HCG-620M, 差唔多2年半

就咁睇似係ssd問題.
買隻128gb其他牌子ssd再重裝windows試下.
裝之前唔好插其他ssd同HDD,剩一隻新既ssd呢裝.
如果情況一樣就係有其他硬件壞,成功就拎隻Crucial M550 480 GB去代理.

一係SSD,一係條SATA線,可以試吓換條線先。

以前HDD就試過因為條SATA線搞到有時boot唔倒機,仲以為隻HDD死添。