尋求 IDE mode 轉回 ACHI mode 方法(不用重裝 Windows 下)

尋求 IDE mode 轉回 ACHI mode 方法(不用重裝 Windows 下)

有部電腦之前比人 set 左 IDE mode (Windows 7), 但覺得好慢, 所以想轉返行 ACHI mode. 上網揾到以下改 regedit 方法, 裝回相關 ACHI driver 後, 入 BIOS 改返由 IDE mode > ACHI mode, 再 reboot Windows 時, Windows 就不斷重新啓動, repair Windows 無效, 請問仲有咩方法 fix 佢, 而不須重安 Windows 呢? 請指教一下, 謝謝!

http://www.neowin.net/forum/topi ... installing-windows/

trustme133 發表於 2016-7-6 14:36

試左,都仲係係咁不停reboot, 仲有無咩計呢?謝謝!

會唔會driver問題?
amd定intel?

會唔會driver問題?
amd定intel?
trustme133 發表於 2016-7-6 23:37

Intel chipset, 已安裝了ACHI driver 後先去BIOS改回ACHI mode都係咁呀!

回覆 5# sonycliepda

無計,疑似硬件問題.
換過sata位試下.

要改完registry後, 唔好做任何野, 入bios改左ahci再開機
如果你改完registry後reboot過用ide開機, 佢會自動熄翻ahci driver
另外, 轉ahci mode前裝ahci driver係唔work

要改完registry後, 唔好做任何野, 入bios改左ahci再開機
如果你改完registry後reboot過用ide開機, 佢會自動 ...
KinChungE 發表於 2016-7-7 00:10

我就係試過只改registry內相關設定, save 後restart PC入 BIOS7改IDE mode 去ACHI mode入 Windows 不停restart, 所以第二次就改完 registry後, 安裝埋 ACHI driver後, restart PC 入 BIOS 改 IDE mode 去 ACHI mode之後都係不停restart Windows, 咁請問各位高手仲有咩辦法可以fix到呢個問題呢? 請指教一下個詳細流程是怎樣? 謝謝幫忙!

個人做法就直接入去裝置管理員睇下能否強行安裝個AHCI driver落去

我就係試過只改registry內相關設定, save 後restart PC入 BIOS7改IDE mode 去ACHI mode入 Windows 不停 ...
sonycliepda 發表於 2016-7-7 00:25

登陸檔入面有多過一個ahci driver?
試下將所有ahci driver都將Start改做0