電腦黑mon 求分析

電腦黑mon
連bios都見唔到會係咩問題
已經冇插hdd display card,cd rom usb,同換左第二個火牛試
拎去電腦舖check就話可能壞板
但我帶cpu 板+ram去代理到又開到 ,冇得換
Btw 部機開40次可能會有一次開到

兩隻牛都壞
btw 試左裸跑一毛開機未

回覆 2# yjfoeg

另一隻牛100%冇事,裝返落另一部電腦都用到
另外我都有試過拎塊板出黎都係咁,巴打一毛開機係咩意思?

回覆  yjfoeg

另一隻牛100%冇事,裝返落另一部電腦都用到
另外我都有試過拎塊板出黎都係咁,巴打一 ...
chan1603 發表於 2016-7-14 12:39
冇,即係用一毫子開機姐,你試過裸跑即係唔關事啦

冇,即係用一毫子開機姐,你試過裸跑即係唔關事啦
yjfoeg 發表於 2016-7-14 14:23

用過一字批開都係唔得,玩左幾日,頭都痕埋

你Display係咪外接電  + 底板有onboard display呢

睇吓隻牛係咪唔夠加推張display, boot左去底板啦, 或者直接插兩隻mon,
一隻mon插display, 另一隻插底板,睇佢邊面有畫面

你Display係咪外接電  + 底板有onboard display呢

睇吓隻牛係咪唔夠加推張display, boot左去底板啦, 或者 ...
chinwah 發表於 2016-7-14 14:43

張板係asrock h110m hds,但我已經試過拎走張display直插底板
都係冇野睇,部機新砌之前係正常啟動到,係突然有一日   一睡不起

張板係asrock h110m hds,但我已經試過拎走張display直插底板
都係冇野睇,部機新砌之前係正常啟動到 ...
chan1603 發表於 2016-7-14 14:56

其實攞Debug card試最好,一睇知乜事,
無的話, 一係抆ram淨一條行

其實攞Debug card試最好,一睇知乜事,
無的話, 一係抆ram淨一條行
chinwah 發表於 2016-7-14 15:52

本來行緊一條ram,睇黎都要淘返張

本來行緊一條ram,睇黎都要淘返張
chan1603 發表於 2016-7-14 16:43

但我帶cpu 板+ram去代理到又開到

裸跑有冇試過呀?