依家D電腦display output format係咪唔同咗??

有部腦vga out --> mon vga in無問題, 但係用條vga to dvi 去mon黑畫面no signal, 用轉頭一樣
另一部腦, dvi -> dvi 無問題, 腦dvi to hdmi input 又無野睇, dvi to vga input 都無野睇
仲有另一部腦, 有齊vga, dvi, hdmi output, vga to vga, dvi to dvi, hdmi to dvi 都無問題, 但係dvi to vga, vga to dvi 就唔得
以前D腦無問題架, 有時D腦或mon無某個input 都可以咁轉線, 係個mon食唔到個signal 定咩

有部腦vga out --> mon vga in無問題, 但係用條vga to dvi 去mon黑畫面no signal, 用轉頭一樣
另一部腦, dv ...
打雜一名 發表於 2016-7-20 12:03

視頻輸出有分模擬和數碼信號.
VGA係模擬
HDMI係數碼.
DVI有分數碼同模擬, 唔計輸出尺寸個MON食唔食到, 最起碼要2邊數碼同模擬要相同.

視頻輸出有分模擬和數碼信號.
VGA係模擬
HDMI係數碼.
DVI有分數碼同模擬, 唔計輸出尺寸個MON食唔食到 ...
jerrychan0610 發表於 2016-7-20 12:28

呢個知丫, 但係以前D電腦係轉到架嘛, 唔係點會有呢D轉頭同呢D線呢
同埋第二個case 係dvi -> hdmi, 兩個都係digital signal, 都唔得

wiki 都話如果個mon可以輸入vga 同dvi , 咁本身個mon裏面有內建轉換電路 , 可以切換輸入訊號的種類, 之前都係亂插都ok

呢個知丫, 但係以前D電腦係轉到架嘛, 唔係點會有呢D轉頭同呢D線呢
同埋第二個case 係dvi -> hdmi,  ...
打雜一名 發表於 2016-7-20 13:28

DVI 有分數碼,模擬
平價轉接頭唔可以做到數碼,模擬轉換.
DVI接頭除包含DVI標準所規定的數位信號腳位之外也可包含傳統類比訊號(VGA)的腳位,此設計是為了維持DVI的通用性以便不同形式的螢幕可以共用同一種連接線。隨著實作功能的不同,DVI接頭被分成三種類型:
DVI-D(Digital數位訊號;single link或dual link)
DVI-A(Analog類比訊號)
DVI-I(Integrated混合式;數位及類比訊號皆可;single link或dual link)

此外,有實作出第二組DVI鍊路的接頭被稱為DVI-DL(dual link),以強調傳輸能力。

某些較新型的DVD播放機,電視機(包括HDTV)以及投影機採用了所謂"DVI/HDCP"接頭,這種接頭在外型上完全與DVI相同,但是其傳送的資料有經過HDCP協定所加密以防止非法複製。現今裝有DVI接口顯示卡的電腦經常可利用前述顯示裝置作為大型螢幕之用,但由於2007年之前產製的顯示卡大多不支援HDCP,所以可能會受到版權保護技術的限制而無法以最高解析度播放受到HDCP保護的視訊內容。

此外,DVI-D的類比腳位故意設計得比DVI-I的同樣腳位短,以防止使用者將DVI-I公頭誤插入DVI-D的母座。

dvi同hdmi照計唔會有問題
我有一個答案
你個轉接頭冇插實/壞左

回覆 5# jerrychan0610

又學到嘢。謝謝。

display card dvi --> mon vga
呢個通常獨顯先得, onboard dvi多數唔得

display card vga --> mon dvi
呢個9成9都唔得,只有極少數mon支援咁駁法

display card dvi --> mon vga
呢個通常獨顯先得, onboard dvi多數唔得

基本上, DISPLAY CARD都唔得, 一般都會跟個轉用的DVI>VGA頭, 有芯片

基本上, DISPLAY CARD都唔得, 一般都會跟個轉用的DVI>VGA頭, 有芯片
jerrychan0610 發表於 2016-7-24 13:28

Display Card DVI --> VGA係冇晶片
9成9既Display Card DVI都係DVI-I, 支援DVI-A (VGA)模式