電腦顥示卡DVI 位detect 唔到 個mon

我用dvi 轉vga 連住個Mon, 但係個mon show 唔到野出黎
直接用番底板個vga 位又得
PS:個mon 已經好舊,1366 tn mon 黎

你個DVI轉VGA插mon果邊?
大部份LCD Mon個DVI都唔可以用轉插駁VGA
個轉插多數係for display card用

係咪潮流黎
顯卡/mon問題,但邊款顯卡邊款mon都唔知,點幫你

你個DVI轉VGA插mon果邊?
大部份LCD Mon個DVI都唔可以用轉插駁VGA
個轉插多數係for display card用 ...
KinChungE 發表於 2016-7-23 19:42

插display card 果邊

係咪潮流黎
顯卡/mon問題,但邊款顯卡邊款mon都唔知,點幫你
yjfoeg 發表於 2016-7-23 22:49

時得時唔唔得,我覺得未必關顯示卡型號事
    我諗住多數係BIOS果到較野,未冇提供
    MON: aoc e950sw
    Card: 藍寶石 r9 270
   岩岩醒起,我update 左driveer, 可能driver 問題

MON: aoc e950 ...
mingming123 發表於 2016-7-24 10:42
時得時唔得,正正係硬件/driver問題警號
BIOS setting有問題只會導致塊底板淨係永遠只用內顯出而唔識用顯卡出,唔會時得時唔得

MON: aoc e950 ...
mingming123 發表於 2016-7-24 10:42
回正題,顯卡配置上應該冇問題,我用MSI HD7850 (同r9 270同一粒chip) DVI-I轉出VGA係正常。
用內顯出到,MON應該正常。
你可能要CHECK下個轉接頭 同埋顯卡DRIVER

唔該晒大大
PS: 而加打平放部腦, 換番舊driver ,冇事了