入唔到Windows 加顯卡問題

I5-750
8GB ram
Gtx560ti msi twin frozr
已本身係dell廠機, 8gb ram , 560ti 係後改 ,成套機total 行咗7年左右, ram 顯卡應該最多4年幾
第一樣問題 ,近排就出現開機開幾次先入到Windows ,有時直程唔得,過到bios , 但load windows 就會停/reboot
第二樣,如是者,今日開箱睇,全部野都實,但開機時發現顯卡單邊風扇時著時唔著加有怪聲,之前未試過,温度都算正常,有無方法自己fix 定一定要返廠?

感激不盡

#1,#29,30 updated
bluescreen view

rtwlanu.sys  , Wdf01000.sys are red

due to Win10 problem, this version is the only choice

有時直程唔得,過到bios , 但load windows 就會停/reboot  << 第一個會想到的是 ram 或者底版. 試試由這次方面入手?!

如果是 DISPLAY 卡有事的話, 只要拔走張卡就知結果了.  
如果真係display 卡影響, 又無保, 買過張啦. 都四年幾了.....算係功成身退了吧.

有無check 過HDD正不正常?

試先拔除顯卡試,你部又是廠機,亦用了那麼久,可能是火牛老化

有時直程唔得,過到bios , 但load windows 就會停/reboot
yuet_wah 發表於 2016-8-1 16:38

但本身部機無onboard display , 所以我試唔到display 有無事

有無check 過HDD正不正常?
P2088214 發表於 2016-8-1 16:39

可以點check?

試先拔除顯卡試,你部又是廠機,亦用了那麼久,可能是火牛老化
blackkh 發表於 2016-8-1 16:41

唔記得講,換顯卡同期換咗Cm GX450

先感謝各位

但本身部機無onboard display , 所以我試唔到display 有無事
NU9285 發表於 2016-8-1 16:53

如果係咁, 你有無後備零件? 都無就一下拿去舖頭比錢試.

咁當然我自己就唔建議的.
一來怕斷錯証, 二來整得分分中過幾個月第二個就壞了.
都係一口氣買過部會係好d.
但咁當然貴啦.....

隻gx450餵i7 / 560ti行四年幾,都差唔多夠晒期