求助,裝唔到底板網卡驅動程式 無法上網

師兄們好
我係行Win7, 用有線
用Gigabyte H67MA-D2H-B3

有日一開電腦突然無左個區域連線icon
去裝置管理睇好似唔見左個網卡
之後我就打算裝番底板網卡驅動程式
可惜裝來裝去都話我個網卡訓左 (見圖)

另一部電腦正常係自動有一個區域連線icon

請問各師兄們
點先可以解決到個問題 裝番驅動等電腦出現番個區域連線 連番上網?

謝謝!

入bios睇下有無一d節能設定如GREEN LAN等等...,關掉試下。

回覆 2# Leeahye2
謝謝師兄幫忙
請問邊個先岩?

類似似個?

而家又再出現多一個問題

回覆 3# qw1234

入去 SMART LAN 睇下可唔可以disable 咗佢!

回覆 4# qw1234

試下呢個方法得唔得:
http://www.synnex.com.tw/asp/fae ... 536&seqno=22150

回覆 3# qw1234
網上揾到d咁嘅講法:
Smart LAN functionality turns off power to the additional LAN ports when they're not in use.

其實你睇下manual可能都有講,似係佢斷咗你LAN電,你只要拔條LAN線出來,等一陣再插番之類,佢detect到會俾番電啩!佢咪有句 "Please plug the cable." 嘅,可能係咁嘅意思。

不過,咁麻煩都係disable咗佢好d!

回覆  qw1234

入去 SMART LAN 睇下可唔可以disable 咗佢!
Leeahye2 發表於 2016-8-12 00:11

謝謝師兄!
    佢個Smart LAN 我㩒過入去。佢好似係detect我個寬頻幾多MB 不斷自己重複detect 而個LAN 口其實佢係有着燈。有通電應該無壞

回覆  qw1234

試下呢個方法得唔得:
Leeahye2 發表於 2016-8-12 00:14

之前試過類似方法 好似都係唔得。今晚我再試下

我試過拎另一部機個Wifi卡 card 試吓行Wifi card上唔上到
結果都係裝驅動程式出左問題 用唔到
咁應該好似真係系統問題

搵到有驅動但装唔到