為何內置硬碟機變成外接 ?

小弟遇到一難題,
C盤是使用SSD,D盤的SATA2硬碟機壞了,
早幾天買了個SATA3 3TB回來,
裝上後發現變成了像手指般的卸除式裝置,
請問有方法解決嗎 ?

回覆 1# 名偵探柯南
有無入BIOS睇過?

回覆  名偵探柯南
有無入BIOS睇過?
boy168 發表於 2016-8-24 09:52

我一直啟用AHCI模式,
之前使用SATA2冇問題出現㗎喎。

估計你插左隻HDD去唔同port
有D底板可以續個sata port enable/disable hotplug

估計你插左隻HDD去唔同port
有D底板可以續個sata port enable/disable hotplug
KinChungE 發表於 2016-8-24 13:51

我係用ASUS P8Z77-V主板,個SSD插白色,以前個SATA2插淺藍色,依家個SATA3插深藍色,請問有冇插錯呢 ?

我係用ASUS P8Z77-V主板,個SSD插白色,以前個SATA2插淺藍色,依家個SATA3插深藍色,請問有冇插錯呢 ? ...
名偵探柯南 發表於 2016-8-24 15:49

你入BIOS睇下呢個Port有冇set左做hot plug
btw 呢塊板深藍色係非原生SATA, 經ASMedia Chip出的
你插返灰色SATA3 / 淺藍SATA2試下

你入BIOS睇下呢個Port有冇set左做hot plug
btw 呢塊板深藍色係非原生SATA, 經ASMedia Chip出的
你插返灰 ...
yjfoeg 發表於 2016-8-24 15:54

厡來我插錯咗深藍色,應該同SSD一樣插灰色,之前誤會咗係白色,
問題經已解決,感謝Ching分享!!

咁深藍色原意有咩用?  駁去機箱EXSATA?

咁深藍色原意有咩用?  駁去機箱EXSATA?
李李李李 發表於 2016-8-25 10:40

原意係...
Z77得兩個SATA3  + 4個SATA2
如果你要駁7隻或以上SATA野 (HDD/ODD/SSD), 你就知有咩用

嗰個ASMedia Chip係用作後備 ?
如果廠商加多兩個SATA3豈不是更實際 ?