[求救]WD 外置硬盤讀唔到

My passport Ultra 1TB USB 3.0

幾部電腦都讀唔到,  認到driver (WD SES, passport 0741 etc)

Disk Management  叫我initialize 硬盤

mac機一樣係咁講
咁我啲相救唔救到?
Thanks Chings

please help chings

bad disk

試下用EaseUS Partition Master 呢類software 睇下partition 裡面仲有冇資料

My passport Ultra 1TB USB 3.0

幾部電腦都讀唔到,  認到driver (WD SES, passport 0741 etc)

Disk Mana ...
hiatus 發表於 2016-8-26 21:22

你試試這個方法得唔得.
Chkdsk是一個微軟修復磁碟錯誤的程式

可利用於修復硬碟出現此錯誤訊息之狀況:檔案或目錄損毀而且無法讀取

使用方法非常簡單

「開始」-「所有程式」-「附屬應用程式」-「命令提示字元」

在命令列輸入「Chkdsk」便可開始檢查目前所在的磁碟機

輸入「Chkdsk 磁碟機代號(後接冒號)」便可檢查指定的磁碟機

輸入「Chkdsk 磁碟機代號(後接冒號) /F」

則能夠檢查在到錯誤時自動進行修復。

輸入「Chkdsk 磁碟機代號(後接冒號) /R」

則能夠找出損壞的磁區並復原可讀取的資訊(包含 /F)。

回覆 2# hiatus

試下用Partition Disk Doctor~如果佢check到你用咩format(NTFS,FAT32,.....etc)用佢個Browser係可以見到死咗嘅Partition內files

其實通常唔係硬碟死,係個轉插死
不過要確認架話冇得還原....
通常係拆開殼拎硬碟出黎另外駁返SATA...

同埋我冇辦法確定你呢舊到底係SATA轉USB定原生USB,原生就冇救...

回覆 4# thomas6681
  thanks Ching, 但係沒有drive letter, 用唔到  Chkdsk,
除非初始化, 但係我又驚再傷多啲

回覆 6# tuyylihk

原生USB, no SATA

回覆  hiatus

試下用Partition Disk Doctor~如果佢check到你用咩format(NTFS,FAT32,.....etc)用佢個 ...
jackyl 發表於 2016-8-29 11:32

Ching cannot find partition disk doctor, 用左 miniTool partition Wizard (post #2), 話 bad disk?

https://www.google.com.hk/?ion=1 ... rtition+disk+doctor

回覆 3# Once

Unallocated ching

回覆  thomas6681
  thanks Ching, 但係沒有drive letter, 用唔到  Chkdsk,
除非初始化, 但係我又驚再傷 ...
hiatus 發表於 2016-8-29 17:12

無需drive letter,開始-所有程式-windows系統-命令提示字元按右鍵以系統管理員身分執行
chkdsk /r
試試.