顯卡風扇一直100% 3000 rpm [供電打柴, case closed]

張卡係Inno3D iChill GeForce GTX 670 2GB
之前係咁hang機, freeze後彈「顯示器驅動程式停止回應, 並已恢復」, 諗住顯卡壞左就拆出黎
今日重裝windows, 博一博換顯卡散熱膏, 冇再hang, 不過一boot機風扇就一直 3000 rpm
以為係因為冇driver, 點知裝完最新既372.54都係一樣

google左陣, 睇tomshareware話可能係
6 pin 8 pin冇插實, detect唔到rpm, detect錯溫度 <-全部正常

用ASUS GPU tweak同MSI afterburner set fan做30% (一開已經寫住30%), 一樣係3000 rpm

gpuz1

gpuz2

唔知係好事定壞事(除左好嘈同減fan壽命), 之前會hang時, 風扇係唔全速轉, gpu唔熱, 係另一邊熱到燙手
依家全速轉, 顯卡另一邊唔再燙手, 我整鬆風扇pin令佢停, 又會熱番, 驚PCB過熱hang機, 依家都係插番實風扇pin

CPU: i5 3570k, 自己熄時用緊ASRock個extreme tuner行4.2Ghz 冇加電, Cooler Master Hyper 212 EVO
MB: ASRock Z77 Extreme6
RAM: Kingston Value Ram 4GB KVR16N11S8/4
SSD: Intel 330 Series 120GB SSDSC2CT120A3
Display: Inno3D iChill GeForce GTX 670 2GB
HDD: WD Blue 1TB WD10EZEX
PSU: High Power Astro 700W

我估你換膏時扯斷左PWM條線

裝左NVIDIA System Tools係Device settings到都係顯示30%, 轉用manual 拉到80%, 就變3270 rpm, 可以聽到係快左
係speedfan, config->advanced->chip, tomsguide有人話應該有pwm, 但我冇

真係畀我整斷左?

突發, 自己突然shutdown之後裝置管理員到唔見左張670, 風扇仍轉

去葵興大德行左轉, boot唔着, 供電已壽終正寢

回覆 5# hko2006

咁咪好囉有新卡用XDDD