請教各位師兄,硬碟同cpu一些問題

問題如下:請問
1:C P U 有 I've  Bridge, 係代表有什麼功能?
2:我外置座枱机盒,点解支援唔到1T硬碟機?我电腦係w i n7 只有U S B2.0輸出。

回覆 1# danny

1) Intel Ivy Bridge微架構:
https://zh.wikipedia.org/zh-hk/I ... E%E6%9E%B6%E6%A7%8B

2) Win7支援1T HDD絕無問題,2T HDD都得。(WinXP sp3都得)

我用外置座台盒,wi n7認唔到1T硬碟,反而裝入机箱就認到,么放個500G B硬碟反而認到

你個1TB 2.5" 定3.5"? 3.5"要插電先得...

1. cpu代號名
2. 外置盒差

你個1TB 2.5" 定3.5"? 3.5"要插電先得...
ms06s_char 發表於 2016-8-29 22:45

係3.5吋硬盤,有插獨立電,

1. cpu代號名
2. 外置盒差
abc888 發表於 2016-8-29 22:51

可能係個盒差。
thanks

隻1T硬碟做咗格式化未先?冇的話唔會出磁碟名喎。

可以去磁碟管理度睇吓。

隻1T硬碟做咗格式化未先?冇的話唔會出磁碟名喎。

可以去磁碟管理度睇吓。 ...
wyhui5124 發表於 2016-8-30 10:39

新買反來未做格式化,但係电腦顯示唔到有硬碟,但係將硬碟裝係电腦入面,佢又認到有硬碟,一陣試下拆出來再放係外置盒試下認唔認得到。 thanks

新買反來未做格式化,但係电腦顯示唔到有硬碟,但係將硬碟裝係电腦入面,佢又認到有硬碟,一陣試下拆 ...
danny 發表於 2016-8-30 10:54

按開始/電腦,之後right click電腦,按管理,就見倒磁碟管理,睇倒隻硬碟的話,可以right click 格式化,做完先會有磁碟名。