如果隻HDD boot 機時 SMART 已出 error 裡面資料仲有無得救呀?

求救: 如果隻HDD boot 機時 SMART 已出 error 裡面資料仲有無得救呀?

隻HDD突然有一天在 boot機時, Smart 出 imminent failure, Drive C 啲資料仲救得返, 但drive D 成個 partition 見到係度, 但已經入唔到去了, 已嘗試用 chkdsk /F /X (drive letter), 都唔得, 請問各位高手仲有咩方法去救drive D 啲資料呢? 請指教一下, 萬分感激! 謝謝!

自己試過 Final Data, Handy Recovery, restore 速度超超超級慢, restore 一個 1GB 以下的 zip 檔, restore 左成日都未 restore 完呀! 至於上網揾有人話用 R-studio/Recuva 直頭掃唔到檔案出來,  用 DiskGenius Professional 掃, 掃到檔案出來, 但 restore 左幾個鐘, 一個檔案都 restore 唔到出黎呀! 請問有無高手有強勁的 Data recovery tools 介紹一下呢? 謝謝!

你個HDD已壞, 可以的話應該clone去另一個HDD再recover data.

你個HDD已壞, 可以的話應該clone去另一個HDD再recover data.
boy168 發表於 2016-9-5 16:56

如果隻 HDD 真係壞左, clone 去另一隻 HDD再 recover 可以嗎? 都壞左仲 clone 到? 請指教一下, 謝謝!

回覆 4# sonycliepda
try osfclone
Drive C仲用到即係未壞晒, Drive D(同一隻HDD?)可能partition data花左, clone去另一個HDD, 再recover partition 機會大D, 你再行chkdsk只會越fix越亂.

睇錯左

回覆  sonycliepda
try osfclone
Drive C仲用到即係未壞晒, Drive D(同一隻HDD?)可能partition data花左,  ...
boy168 發表於 2016-9-5 17:39

謝謝指教! 想請問如果要recover partition有咩指介好用的software呢? 謝謝指點!

比幾千蚊, 搵專業人士救