部機用用下熄左, 按制又著得返

部機用用下熄左
係完全無野著, 好似無電到咁
按制又著得返
用多半個鐘又熄

初頭以為係火牛問題
但換左新買的火牛問題仲未解決
有冇師兄知咩問題?
5年機, 唔知整好定砌過部好.......

THANKS

可能底版問題,睇下D Cap有無問題

可能底版問題,睇下D Cap有無問題
iis002 發表於 2016-9-7 10:35

小弟不才
請問咩叫做 "cap" ?
Thanks

小弟不才
請問咩叫做 "cap" ?
Thanks
imfool 發表於 2016-9-7 21:06

Cap = capacitor = 電容

Cap = capacitor = 電容
leave 發表於 2016-9-7 21:07

明白了
多謝師兄

我對上部機又係底板CAP 爆開左
搞到畫面好濛
好似近視無戴眼鏡咁.......>_<

俾D SPEC黎睇下丫師兄
會唔會有機會過熱呢?

回覆 1# imfool

有可能係CPU風扇死左
CPU溫度超過左BIOS 既Shutdown Temperature而自動熄機都唔奇

回覆  imfool

有可能係CPU風扇死左
CPU溫度超過左BIOS 既Shutdown Temperature而自動熄機都唔奇 ...
1597532468000 發表於 2016-9-8 07:24
死就肯定冇死
最多係散熱膏到期
真死嘅話一開機已經熄

真死嘅話一開機已經熄
yjfoeg 發表於 2016-9-8 10:53

我唔認同你既講法
我死過一次CPU風扇
開到機仲用到10分鐘先至因為過熱而熄機
仲記得果時見部機連續自動熄機兩次...禁制開機入BIOS一睇見到CPU 99度即刻估到係CPU風扇死
摸下個散熱金屬直頭燙手
果粒係P4 519K廠機CPU...3.06GHz 發熱量好高
對比今時今日發熱量低既CPU...冇著CPU風扇開到半粒鐘先過熱熄機真係唔出奇

會不會係過熱?

我部用了 N 年(DDR2 ram 年代)的 Desktop 最近都試過用用下突然熄機,按機殼 Power 掣都不能再開機,但係過幾分鐘後再按 Power 掣又開得著,不過開著之後用大半個鐘左右又再次突然熄機。

過幾分鐘後又再次成功開機,今次拆走了機殼側板,用足到一晚(因為趕住用電腦,無時間理),第二日得閒睇下部機,見到 CPU 散熱器的散熱片的空隙積滿塵,因為懶得拆,只係搵個軟毛掃擦走積塵就算,裝返機殼側板再開機,又好似一切正常。試過睡前開個轉片程式扯盡 CPU usage,到第二朝起身,部機都仍然運作中。