搞唔掂。。。。找幫手

買左ASUS  X99  STRIX
裝晒野 ,底板裝飾燈著左 ,之後按POWER開唔到機
正係按POWER 底板會即著PLED1
找說明書都無講點解。。。。。
V___V   裝折無數次。。。 會唔會CPU有問題

裝晒野 ,地板裝飾燈著左 ,之後按POWER開唔到機
正係按POWER 地板會即著PLED1
找說 ...
kofz99 發表於 2016-9-6 22:51

師兄,
"地板裝飾燈" 係咪即係"底板" ?

師兄,
"地板裝飾燈" 係咪即係"底板" ?
laiyiushing 發表於 2016-9-6 23:40

SORRY   ,無錯呀,佢內置LED識著
都唔知係CPU定火牛唔得 。。。8PIN CPU電源有插
係4PIN無插 ,應該都著到機,隻牛無晒PIN

1. does PSU's fan spin?
2. Any buzzer beep?

via HKEPC Ionic Reader v1.4.2 - iPhone

1. does PSU's fan spin?
2. Any buzzer beep?

via HKEPC Ionic Reader v1.4.2 - iPhone
200644600 發表於 2016-9-7 00:35

FAN 係未轉過 ,插左POWER ,按開關只係多左一粒LED燈著
寫PLED1
BUZZER ,無買到黎裝

會唔會插錯開機PIN呢?

裝晒野 ,底板裝飾燈著左 ,之後按POWER開唔到機
正係按POWER 底板會即著PLED1
找說 ...
kofz99 發表於 2016-9-6 22:51

不如你影張相, 影下power +-  Pled +- 呢D有冇插錯, 同埋LIST你部機O既SPEC出黎, 研究下

回覆 7# necoalex

如果你唔肯定自己會唔會插錯 power +-  Pled +- , 最簡單的方法就係用支一字批, short 下呢個位附近的 jumper, 睇下著唔著到?

可能插錯power jumper

但係我試過,只用塊板內置既開關制,都係唔得
就係會著上面粒燈,一按power