[急]係未個水冷出左事?

部機個spec

1. i7 5820K @3.3ghz (無超)
2. Corsair dominator 4x4GB
3. asus 980 strix 2way sli
4. antec HCG 850w
5. antec h2O 1250
6. Asus rampage v extreme
7. NZXT 820

成部機2014 12月買, 平時超開4.5ghz, fullload溫度係無問題keep住70度.
但發覺最近部機個溫度愈來愈高, 以為夏天熱就變返@4ghz, 但呢排咩都唔做idle都有成60+度, fullload埋70-80都唔奇, 點知今晚仲勁, 就咁入BIOS都上到70度, 我打開機箱摸摸個CPU水冷條管, 有條特別熱(應該係OUT果條), 另一條唔熱. 就咁睇又正常, 有無ching有經驗知咩事?

依家部機一開個水冷直頭係fullloadkeep住60-65度idle, 自問散熱做得夠
Untitled-1 copy.JPG

死泵循環唔倒,一體水排冇可能咁高效做到進出水一泠一熱

水冷裡面個水泵快升天了

死泵循環唔倒,一體水排冇可能咁高效做到進出水一泠一熱
kcto 發表於 2016-9-6 23:18

ching姐係點?
我部機依家個情況係咁(見圖), 正話我換左散熱膏, 佢升左10度變左73度+, 依家粒CPU直頭熱到自動降頻. 睇task manager可以低到去0.3ghz, 聽日買個新既算...

有無最好既一體液冷推介?

ching姐係點?
我部機依家個情況係咁(見圖), 正話我換左散熱膏, 佢升左10度變左73度+, 依家粒CPU直頭熱到 ...
zerogambit@@@@ 發表於 2016-9-7 00:10

對隻耳埋去個泵(風扇連住嗰兩嚿嘢)聽下,唔夠水打唔上會勁嘈,死泵直頭冇聲,2隻亦有可能死剩1隻唔夠力吊鹽水
   玩開分體,一體唔係咁熟

風冷效能差唔多何必強迫用水

而且你唔超頻, 有咩分別

"風冷效能差唔多何必強迫用水",
此話當真?

"風冷效能差唔多何必強迫用水",
此話當真?
neilchan0204 發表於 2016-9-11 02:27
低至中價一體水,用機內風吹冷排,效果唔多掂
但用機外生風吹,你又驚佢積塵