電腦剪高清影片時發生BB 聲請問是什麼問題 ????

使用 TMPGNeNcVideo Mastering Work 5
壓制1280X720 1200 KBP 一小時電視劇
當壓片時CPU 使用率100%温度達77度,主板78度,便會發出BB聲響

請問到底問題出在哪 ??? orz

壓片前

壓片中

電腦配置

附影片詳述
https://www.youtube.com/watch?v=r21ZpmKbaLc&feature=youtu.be

聽落似 hard disk 發出

聽落似 hard disk 發出
stanleymm 發表於 2016-9-8 21:19

但係咁高温 GE................會唔會燒GA
但唔壓片係冇事的

D聲係魯大師的高溫警告.關閉提示就可以了.
你部機能剪片都唔錯了,實話實說你的板+u+ram全部+埋都未必夠買一個靚散熱器.
如果壞了就成部換啦.

你部機能剪片都唔錯了,實話實說你的板+u+ram全部+埋都未必夠買一 ...
hoibo 發表於 2016-9-8 22:31

見過有d板出High Temp Alert會係用個Debug Speaker黎響
入BIOS set番個value就可以停左個Alert佢
燒就冇咁易燒...因為CPU受得熱的
但係部機咁舊玩死左換過部仲好

回覆 3# oden

我覺得似係把風扇聲, 平時用無聲, 但當你壓片時產生高溫,  把cpu風扇就自動加速, 錦咪有BB聲啦>

見過有d板出High Temp Alert會係用個Debug Speaker黎響
燒就冇 ...
1597532468000 發表於 2016-9-9 00:00
應該冇底板DEFAULT會七十幾度就響...

回覆 6# laiyiushing

唔係吱吱聲咩.

你部機能剪片都唔錯了,實話實說你的板+u+ram全部+埋都未必夠買一 ...
hoibo 發表於 2016-9-8 22:31

D 聲唔係腦大師發出,因為我關咗提醒功能都係咁

燒就冇 ...
1597532468000 發表於 2016-9-9 00:00

請問BIOS 那裡可以SET ?????