最近發現電腦自帶的藍芽消失了?

我係用asus vivopc型號vm40b, 是幾年前標榜房間小AV影院等機身細有藍芽滑鼠鍵盤功能的一部機仔, 買來後由自帶win7自更成win10使用一直無事, 到最近拎起藍芽耳筒一直連接中, 幾隻試過都係, 再細心一睇, 連ICON都冇左, 唔知乜事, 平時開通知都會有藍芽連接, 而家成個唔見, 去裝置管理員睇, 都唔見, 仿佛冇存在過咁, 咁敢問大師, 究竟乜事?

我係用asus vivopc型號vm40b, 是幾年前標榜房間小AV影院等機身細有藍芽滑鼠鍵盤功能的一部機仔, 買來後由自 ...
李璨琛 發表於 2016-9-16 22:23

換第二個藍芽試下先! 睇下得唔得?

換第二個藍芽試下先! 睇下得唔得?
laiyiushing 發表於 2016-9-16 22:45

試過了, 跟本毫無反應, 除左本身keybroad滑鼠仲work之外

我所指既耳筒一直連接中<係耳機單方面sreach, PC完全冇動靜, 就好似藍芽功能唔存在, 一直好少亂SET野

試重裝BLUETOOTH最新驅動程式睇下,或睇下防毒軟件有冇將BLUETOOTH檔案殺錯咗!

試重裝BLUETOOTH最新驅動程式睇下,或睇下防毒軟件有冇將BLUETOOTH檔案殺錯咗! ...
KGB2016 發表於 2016-9-17 12:33

我試左google今年有個鬼佬youtube教學,上微軟download左個藍芽應用更新,都係冇反應,我部電腦冇另裝防毒,有既都係自帶windows防毒,唔知點解突然消失,係呀,我係裝置管理員搵番喇,不過係顯示隱藏項目,全部藍芽裝置變哂灰色,更新驅動都冇用

你應去asus官網download睇下得唔得,如唔得,好大機會係微軟個問題!

你應去asus官網download睇下得唔得,如唔得,好大機會係微軟個問題!
KGB2016 發表於 2016-9-17 22:16

都搵過, 官網有bios更新, 有其他更新, 但就冇指明藍芽等驅動, bios我未有更新過往既經驗, 怕火上加油唔識收科

我有個新既東西以前未有發現過, CAP張圖比CH你睇睇, 唔敢講係咪win10自動UPDATE後的東西

你部機有冇硬體wifi 鍵? 有冇郁過wifi 驅動程式?

另一個可能係咁岩個藍芽模組個usb 模組死左

是但買隻平藍芽usb手指插落去,再連過d 鍵盤就得