電腦reboot的問題

各位師兄,有嘢想請教下,情況是咁的:

最近部電腦(win7)入windows完全正常,只係入去無幾耐,比如睇緊電影/打緊字,部電腦會突然間自己reboot,
reboot完入windows又係正常,但好快又自己reboot,而且reboot個時間越來越短,請問係邊個hardware出問題呢? 唔該晒
(AMD 3870K CPU,技嘉GA-A75M-UD2H底板,8GB RAM,450W牛,一直用內顯)

會唔會係CPU過熱?

會唔會係CPU過熱?
kflam 發表於 2016-9-17 11:59

師兄,咁要點check架? 唔該晒
琴晚仲有一個現象,我見都用咗幾年,所以干脆重新裝過win7,但裝裝下,都未copy完file,部電腦又reboot,試過4-5次都係咁,所以宜家部腦變咗無system

清潔CPU風扇+散熱器積塵,更換散熱膏,順留意主板電解電容有冇大肚。

因CPU過熱,啟動熱保護。

清潔CPU風扇+散熱器積塵,更換散熱膏,順留意主板電解電容有冇大肚。
KGB2016 發表於 2016-9-17 12:14

師兄,明白,返去試下,唔該晒

因CPU過熱,啟動熱保護。
KGB2016 發表於 2016-9-17 12:16

唔該晒師兄

KGB2016 發表於 2016-9-17 12:14

師兄,主板電容冇大肚,另外換散熱膏,清潔做齊,check core temp大約15-23度(idol),但係一睇movie,唔夠一分鐘又reboot,真係唔知咩事,頭都大

可能係Ram接觸不良,拆條Ram出黎用膠擦擦下D金手指再插番入電腦但要睇下Ram數啱唔啱。

擦Ram腳,試下更新最新顯卡驅動程式,更新主板最新BIOS(確定自己會操作,有風險,最後先行呢一步),如有另一正常火牛,試更換測試!