>> 不插ram 開機會整壞底板? <<

剛買左塊二手板,不斷開關 無限loop
被賣家吋話無插ram走去試板(其實我係插與吾插都試左,吾work),會整壞"他"塊板

以我知識有限,不插ram 當然係無畫面(亦當然入吾倒bios),但有cpu和底板通電就會著(帶動風扇轉)。
不插ram也不至於整壞底板吧?

請問是否正確?

未聽過無插ram會壞喎,好多ching都教掹走哂d嘢,淨插cpu,然後逐樣插番上去試壞嘢啦...
(當然掹插嘢時要關電源啦!)

剛剛試插回自己有暗病的giga板,無ram可以有電到,證明尼個方法試供電
有圖為證

sent埋段片備他看,他無再吋我尼樣。
不過whatsapp講退錢時又吋我"明顯你clear bios未成功"  

當然我係免麻煩型,吾會再同他鬥氣
講真,一塊正正常常的板,一落機已一插即著,跟本係吾需要搞到"clear bios"
以小弟膚淺的經驗,我壞過4次板,未試過可以用"clear bios"去成功起死回生過

被賣家吋話無插ram走去試板(其實我係插與吾插都試左,吾work),會整壞" ...
Turboaftershave 發表於 2016-9-18 00:33

不插ram開機,是簡單試底板有沒有壞,如不插ram開機通常部機會響的,沒有響就可能是底板有問題

回覆 5# blackkh

thx 師兄
塊z97 oc formula雖然有2個8pin系左上角,但可以只插一個即可(當然我都試插齊兩個8pin,情況依舊)
牛係FSP Aurum Pro 850w,吾知會吾會係吾夾板

原本唸住塊giga維修期間,買尼塊頂住,um 真係手神差

回覆  blackkh

thx 師兄
塊z97 oc formula雖然有2個8pin系左上角,但可以只插一個即可(當然我都試插齊兩 ...
Turboaftershave 發表於 2016-9-18 10:27

應該不會,現在底板壞率比火牛低很多,有很多時是其他問題,不是壞板,clean bios

https://www.youtube.com/watch?v=Pdp_L5IxaNI

被賣家吋話無插ram走去試板(其實我係插與吾插都試左,吾work),會整壞" ...
Turboaftershave 發表於 2016-9-18 00:33

是否在肥X買,我買兩塊都有問題,其中一個賣家又係咁寸我你識吾識clear bios.

是否在肥X買,我買兩塊都有問題,其中一個賣家又係咁寸我你識吾識clear bios.
thomas6681 發表於 2016-9-18 11:00

喔,係啊
係油唐交收
上個月買張7870 hawk就無問題,(係背面LED燈好暗,問兩句,被他潤左兩句 ,haha)
其實一check他record都放緊好多板,明二手佬邊check得甘多,有問題nvm,最緊要他肯退錢就ok

應該不會,現在底板壞率比火牛低很多,有很多時是其他問題,不是壞板,clean bios

...
blackkh 發表於 2016-9-18 10:53

因為塊z97 都好新淨,無彎針/爆cap,所以我一開頭好有信心會著的
我用緊另一塊z87 oc formula(兩年前係肥花收,私人出讓)係一插即著

師兄係講近x99/z170尼期可靠度? 全新的話我估可靠度應該不錯
因為我由AM3到LGA1150,一路以來板係壞得最多的(可能我玩二手,所以出事率好高),二手顯卡就無咩大問題

板>>我都係強力建議買全新(兩塊中階全新服役中無投訴),同埋上左板就盡量吾好再拆落來
尼期已無灑97/87板,所以只好覓二手,無奈又令我失望