有冇人有經驗呢種花畫面式hang機係乜原因造成?

pc, 用onboard display

張相係hang機係半個鐘先發現, 因為我果陣時打緊ps4

加多一張現在CAP的; 想人幫我看看POWER VOLTAGE有冇咩異常

power supply status.png

成件事就係我昨晚21:30 好似張相咁HANG機, 我22:00先發現就按RESET制, 點知點都開唔番著部機好似冇電到

(異常係RESET後一陣電源自己熄晒, 跟住又自己開番3秒又自己熄, 直到我拔電線)

咁唸住死喇會唔會係火牛事但冇時間就拔電算, 今朝試又開番著好似冇事咁...

*尋晚部機由17:30開到21:30 HANG, 中間冇異常

記錄檔名稱:         System
來源:            EventLog
日期:            18/9/2016 11:37:40
事件識別碼:         6008
工作類別:          無
關鍵字:           傳統
使用者:           不適用
電腦:            
描述:
?17/?9/?2016 上 21:30:47 的系統上次發生意外的關機。

SYSLOG 冇野睇只剩這句, 查唔到原因

試重插ram

用memtest試ram半日

用AMD APU遇過一樣,
用内顯,清潔ram嘈及ram就攪掂

用AMD APU遇過一樣,
用内顯,清潔ram嘈及ram就攪掂
akam7777 發表於 2016-9-18 12:45

RAM都有可能我2年前試過換左RAM都有事,
但如果係RAM問題點解會出現我剛剛HANG機時RESET會自己熄左機,
而疑似放電12小時後又得番

我又冇儀器TEST個火牛

RAM都有可能我2年前試過換左RAM都有事,
但如果係RAM問題點解會出現我剛剛HANG機時RESET會自己熄左機,
而 ...
wkleung 發表於 2016-9-18 14:30

簡單方法提供給你試,你又不試,試完不能才問點解啦

吾一定係死ram,
只係普通接觸不良也會,
您嘗試清潔好ram及ram嘈先
諗下一堆問題啦

回覆 1# wkleung

Ram bad contact or defected caused this !!!