聯強會如何善後我塊giga z87板?

http://www.hkepc.com/forum/viewt ... p;extra=&page=1
之前有系尼度出post講過,塊giga z87x-oc force 有d暗病(保到16年11月),9月中被聯強check過話"著到機,無問題"。
(23/9)當晚羅反去仲差左。Spec.如下:
1) Adata gaming DDR3 2GB x2
2) FSP 850W Gold
3) G1840 CPU
4) MSI R7850

先講明(24/9)我已羅去灣仔備返聯強
當晚已落mk珍x買塊全新Asrock H81M-DGS,一上機(無重裝)第一下已入window,快樂使用中

我先列出問題所在:
1) (21:30-03:00) BOOT機100次以上,只有10次左右入到window
2)  PCIE 2槽(黑色個條) + 1條ram bios>ok window>有機會成功,+2條ram bios都入吳到
debug燈長期出15 or 4f
3) PCIE 1&3槽 2條ram 入到window機會大d
4) 雙bios 板,toggle去另一個bios永世無反應(連debug燈都吳著)

以上所謂入到window前系經歷不斷卡住系debug燈無反應,狂reboot先入到
到我以為ok,裝好driver reboot又卡住系debug燈

今次未備聯強前,我 2條ram都入到window,系遇過幾次用用下藍畫面
(26/9)今日打來話"試近 so far正常"
我要求退款不果,又話就算壞只會整到好返為止

系米真系要上葵芳一次見他試著先ok?
系我d件兼容有問題,定真系塊板出事?

14年10月我手底個塊備聯強換成尼塊

個時從新高登二手購入,第一塊系著到正常入window無問題,系個老闆話bios有d問題所以羅去聯強(依家後悔我應該堅持吳換第二塊)
個時聯強都肯send返原廠搞搞拒

依家真系備塊板玩謝我,吳想再見"她"面 ,奈何吳知會否total loss塊板

你有另一塊板用咪拍住片做對比測試
只要拍足證據無位入通常都會受,萬試萬靈

小弟經驗 GA B85 D3H
兩條ram 正常 無問題
裝四條 入到win 7
但不定期 藍畫 每日一 至 三次
這情況 好少有得換  上到行 也未必 馬上出問題
換了 六條 同牌子的 ddr3 1600
不斷 試不同的 組合 都係唔得
直到上星期  有個師兄 問
有無試過 刷bios
買了成 兩年 都未試過更新 不如放膽一試
連跳四級 由 F10 更新去 F15
奇蹟出現  10日 都沒試過 藍畫

刷bios 有一定風險 網友自行評估

回覆 4# 士碌架
Thx 師兄
但已經最新 10b 版本
我想刷前期d bios 吾備我刷 只可以刷新不能刷舊
真系...

X79 個時都有台灣出測試報告個陣VRM 著火,重要連粒3930K一齊GG
由個陣起雞批同聯強已經永久black-listed

回覆  士碌架
Thx 師兄
但已經最新 10b 版本
我想刷前期d bios 吾備我刷 只可以刷新不能刷舊
真系... ...
Turboaftershave 發表於 2016-9-26 18:39

因為係 dual bios
試下 強制 自動刷回 出廠備用板本
開機後 ALT  F10 (不斷按  直到出 刷bios 畫面)

回覆 3# PheniX01

我有段 6秒片 出左另一個問題
不斷自己reboot debug燈不斷閃

我唔想再煩,唔會再為尼塊板上機

咁 只好當 壞板賣

回覆  PheniX01

我有段 6秒片 出左另一個問題
不斷自己reboot debug燈不斷閃

我唔想再煩,唔會再為尼塊 ...
Turboaftershave 發表於 2016-9-26 18:54

Ching打定輸數Blacklist強仔既板啦,上年我同事拎左塊技嘉B75板去整,原本係開機冇畫面,搞左3個月前後3次,每次話整完拎返都係壞果parts整左但係變左壞第二度,好似政府咁成日轉移視線,第三次我同事直情投訴到佢師傅個阿頭度,佢搵人黎我公司附近個MTR收返塊板返去,最後Fight到加錢換1151板重新計過保養,我同事諗諗下要成套換過咪玩啦,單都掉埋塊B75當掉左啦。