主板光籤出av功放問題

呢個問題可能牽涉到軟硬各方面,所以都唔多肯定應該係邊個區問,希望唔會無啦啦又唔見左影啦......
其實我個問題同呢位仁兄差不多,但係好似都解決唔到....其實係咪好少人會用番底板既音卡輸出去av功放出5.1?

我部腦係 主板msi z77a gd55   用SAPPhiRE HD 7850 2GB GDDR5
  部av功放係ploneer vsx-324
其實就咁獨顯卡hdmi線輸出去部av 功放,都好輕鬆出到5.1同埋windows裡面都顯示到出黎,但係用主板光籤輸出,windows就點都只係顯示得2.0設定,av功放當然只得前置兩個哪叭有聲.......
其實呢個硬件配合應該好多人都會咁做,唔明點解目前都無簡單方法.......攪到一頭煙都未知點攪好,因為有需要電腦影像想直出去個mon,唔經av功放,而音源想係av功放簡單地出5.1聲,因為有時候做下文書工作,唔使聽聲,唔使次次都要開著部功放.....

底板同軸出同軸去功放5.1得嗎?
HDMI不須出音源。

底板光籤/同軸多數只能睇DVD時 pass through AC3 / DTS 5.1,要其他嘢出到 5.1 要有Dolby Digital Live或DTS connect功能,可參考此帖

http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?fid=128&tid=2323133

有啲 Amp 有 HDMI passthrough 功能,咁就算熄咗部 Amp 個 HDMI 訊號都可以經過個 Amp 傳送到 Mon 度,但樓主個型號冇此功能。

我都係玩緊PC到Onkyo擴音前後級9.2
首先光纖出5.1係可以嘅,但係更高格式例如HD Master之類就因為頻寬唔夠做唔到
HDMI就大部分格式都行到。

聽你意思你係唔想下下開電腦都要開埋Pioneer VSX 324係唔係?
唔知有冇會錯意

我約略睇過VSX 324 Specs
有4 HDMI in & 1 HDMI out
只要PC HDMI入VSX 324 再HDMI出TV/Mon
喺VSX 324 HDMI內容設定番bypass/through
咁就算VSX 324唔開機PC訊號都可以去到TV/Mon

因為我自己都係咁行緊,平時用同睇戲聽歌用兩種
你不妨試試。

仲有,
當Optic入M佢正常係未唔會立即跳轉5.1
反而M音效顯示會停喺2.0或all stereo/all mono之類

要有幾樣野要配合番先可以:
播放器解碼設定好未,例如DTS/HD DTS
來源檔案格式音效有冇5.1或以上輸出
Window 光纖音效設定內容設定番5.1未

假如軟件已經設定好,一播之放檔案M就會根據來源音效自動跳去相應格式播放
除咗有用緊Display卡出HDMI,我亦都有同時喺底板輸出光纖同埋同軸
全部都最小可以出到5.1或以上音效
就係咁。

底板同軸出同軸去功放5.1得嗎?
HDMI不須出音源。
akam7777 發表於 2016-10-18 02:40 AM

無同軸線試......試過用一般三色線其中一條試係得2.0

我都係玩緊PC到Onkyo擴音前後級9.2
首先光纖出5.1係可以嘅,但係更高格式例如HD Master之類就因為頻寬唔夠 ...
keithlam2577 發表於 2016-10-18 03:39 AM
VSX 324
↑既說明書,我睇緊都搵唔到點樣set你講熄M機,VSX 324 HDMI內容設定番bypass/through?可以比訊號照樣通過比部MON收到?可唔可以幫我睇睇邊到有講過下?謝謝

仲有,
當Optic入M佢正常係未唔會立即跳轉5.1
反而M音效顯示會停喺2.0或all stereo/all mono之類

要有幾樣 ...
keithlam2577 發表於 2016-10-18 03:54 AM

M機既設定我大約都了解七七八八,因為睇說明書先識,我啱啱再試,係WINDOWS,係支援格式果到,DTS AUDIO/DOLBY DIGITAL  測試,部M機係可以五隻哪吧出到聲的,雖然有D拆聲........但唔明點解REALTEK DIGITAL  OUTPUT內容點都係唔會SHOW個5.1出黎,反而用顯卡AMD HDMI就簡單試到,同埋其實用REALTEK出聲去M機或者用顯卡AMD HDMI線去M機,係聲音質素黎講,邊個會好D?

內置sound 卡 要license 先有DTS Connect/ Dolby Live, 我用緊Xi-FI Surround Pro 就跟埋Dolby Live 就出到5.1 Dolby Digital 入部vsx-324

類近係咁set

你用D方法crack 個內置realtek driver 裝DTS/Dolby 也可.......
呢個你自已Google 下, 搞唔掂出去買張平平地有其中一樣License sound 卡

我default set 左光纖出5.1 係因為有堆超舊game 得2.0 ,用Creative D加特變到假5.1 出落隻AV AMP 咁
用里睇下劇同動畫都唔差  ,打新game,睇原生有Dolby,DTS D片 就轉返用HDMI 出,所以電腦插入htp 072個 DVD hdmi in 上面 光纖佢有個位比DVD in 咁就做到曬想要做D野

內置sound 卡 要license 先有DTS Connect/ Dolby Live, 我用緊Xi-FI Surround Pro 就跟埋Dolby Live 就出到 ...
tobyisgood 發表於 2016-10-18 12:28 PM

Dolby Live 同DTS/Dolby係唔係唔同既野?係唔係專利WINDOWS無預裝?要另外裝?唔明?裝左係咪會同你一樣會SHOW埋個DOLBY DIGITAL LIVE出黎?