一裝隻新Harddisk 就開唔到機 (詳文求救)

Spec:
CPU: i5-2300
MB: 本來MSI H77MA-G43 -> 現在 Asrock H77 Pro4-M
Ram: Corsair Value Select DDR3-1333 x2 + Corsair vengeance DDR3-1600 x2 (run @1333)
VGA: MSI HD7850
SSD: Crucial M4 128GB
HDD:
WD 舊320GB
Toshiba 2TB dt01aca200
Toshiba 3TB dt01aca300 ( A碟)
Toshiba 3TB dt01aca300 (B 碟)
Toshiba 3TB dt01aca300 (C碟)
PSU: Antec True Power Classic CM 550W

部機本身係用MSI H77MA-G43, 大概6月左右開始久唔久會boot唔起,次次要clear CMOS先起到機,咁果時都無理,反正成日長開,影響唔算好大。

之後去到9月底突然間開機BIOS會HOLD A2過唔到(F2入bios都入唔到) ,GOOGLE過見係MB/HDD問題多,咁就遂隻HDD裝去起機試  …發覺其他drive都著到入windows可正常使用,係一試到隻B碟就著唔到,以為B碟壞,但係拎隻B碟去另一部機又完全無事,S.M.A.R.T. 一個!!!!都無 正常使用,data都無唔見

黑開好似有條路   ,呢個moment咁岩另一部機又有隻Toshiba 3TB死左,咁就拎隻B碟backup住野,順手上代理換左隻新既 ( C碟)
同一時間就拎塊MSI版上代理搞,試一輪話整唔番,退錢比我買過塊 OK, 去新高登執左塊二手ASROCK H77 Pro4-M,貪佢8個SATA port        其中兩個係Asmedia 額外port,無死喇呱…

一返到梨再試….頂又係一樣情況
一駁到隻B碟就HOLD死係BOOT機畫面過唔到,BIOS 又係入唔到,唔駁隻B就正常BOOT機入windows,ok fine,我換隻全新C碟未用過既落去,好野~BOOT到&入到windows~   FORMAT完restart試試>>>>>>唉,又係咁hold
**format as GPT, exFAT , 3TB single partition

問: 到底係咩問題搞到咁?! 裝落第部機就無事,一放埋一齊就梨料?!

已試:
火牛無問題
Sata線試過換另一條
試過入windows後再hot-plug load隻B/C碟,用到,但一重新開機就又係hold…

用咁多隻3TB HDD.
H77板同3TB本身唔係有D唔夾架咩.??

有冇試過用1TB 試下裝落去睇睇

將唔岩用的HDD同人交換啦。

用咁多隻3TB HDD.
H77板同3TB本身唔係有D唔夾架咩.??
hkleonkit 發表於 2016-10-21 14:19

呢層我唔清楚...

將唔岩用的HDD同人交換啦。
diy-apprentice 發表於 2016-10-21 14:23

怕且都要,但又怕照瀨野

有冇試過用1TB 試下裝落去睇睇
hkleonkit 發表於 2016-10-21 14:20

一間即時試試先~thx ching

師兄你用分隔線我覺得幾有用,試下先

得咗

回覆 8# harryytm

得咗?
你在他身旁?
如果唔得有機會底板問題!

回覆  harryytm

得咗?
你在他身旁?
如果唔得有機會底板問題!
trustme133 發表於 2016-10-21 17:17

我係話試分隔線個BBCODE得咗

個code係 [ HR ]