懷疑新買EVGA火牛出事........=_=

CPU: I7-6700
CPU Fan: CM 212X
MB: ASUS H170 Pro Gaming
RAM: Corsair Vengeance LPX 8GB RAM x 2
Display: Msi 1070 Gaming X 8GB
火牛: EVGA SuperNOVA 650 P2
其他: Led 燈帶一條 , HDDx2 , SSDx1 , Case fan X2

開機3分鐘左右,上上下網部機突然好似斷左電咁熄機CPU & case fan停哂,拿拿聲開機箱聞下好彩無異味。
2秒左右部機自己著返LED燈帶同MB LED燈效(即係MB同USB供電正常?不過我底板之前SET左唔開機唔供電比USB)
禁電源制開機,火牛內部有細聲啪一聲不過著唔到機(連CPU FAN都唔識陏)
好似乜都無發生過咁,禁第二次連啪一聲都無,要熄牛再開先會再啪一聲

隻牛用左一個星期咋......P2牛都咁化學=.=?

有冇搵另一隻牛試?

有冇搵另一隻牛試?
alexanderman 發表於 2016-10-24 15:39

隻舊牛剛剛好前日2手 賣Q左
依家要問FD搵牛試......

"禁電源制開機,火牛內部有細聲啪一聲不過著唔到機(連CPU FAN都唔識陏)
好似乜都無發生過咁,禁第二次連啪一聲都無,要熄牛再開先會再啪一聲"

就咁睇有機會係有野short circuit令隻牛protection生效,有D牛係要熄電先可以reset個protection,最好裸跑試機。

"禁電源制開機,火牛內部有細聲啪一聲不過著唔到機(連CPU FAN都唔識陏)
好似乜都無發生過咁,禁第二次連啪一 ...
wyhui5124 發表於 2016-10-24 15:53

我都諗緊係唔係安全保護果PART出事(因為有電比MB,剩係推唔著部機)
我已經試過熄火牛同電線都甩埋再插返都唔WORK

拆出黎裸跑啦
機箱都幾容易導致short

單獨試火牛
smoke_cheese 發表於 2016-10-24 16:19

THX ~師兄!!

行定水?
我最近先換左EVGA P2 750W

CPU: I7-6700
CPU Fan: CM 212X
MB: ASUS H170 Pro Gaming
RAM: Corsair Vengeance LPX 8GB RAM x 2
Displa ...
sandalshk 發表於 2016-10-24 15:38

行定水?
我最近先換左EVGA P2 750W
java2 發表於 2016-10-24 21:10

美亞水貨
其實未SURE係牛問題