開機不斷 循環有電斷電[更新...solved sorta]

開機不斷循環有電斷電
每次有電同斷電都持續1-2秒  
試過開到機 但無畫面

之後發現係插左顯卡電之後先會咁樣
(好似曾經插住卡唔插電開到 但依家唔得)

請問係顯卡壞定火牛壞還是底板PCI SLOT壞左

之前無事 頭先換左CPU風扇先出事 (都唔排除拔插其他線個陣出事)
還是我顯卡插錯電了? ( 6+2pin 插入8 pin)

SPEC
廠機 http://h20564.www2.hp.com/hpsc/d ... Id=emr_na-c04025635
換左 個600W SLIVER STONE 牛 ST60F-ES230
& XFX 非公 RX480

[更新]
之後試過唔插外顯都開唔到  RAM冇事
唔知點解換返舊CPU風扇之後 我開到機  
新風扇係 九州風神 玄冰400雪豹PLUS
附上症狀影片比大家看看
https://www.youtube.com/watch?v=DgRBuPdAMPo
按下開機制後會咁樣 就算試勁多次開到一次機 熄機都會變到咁

雖然暫時安好  但都想知咩原因

開機不斷循環有電斷電
每次有電同斷電都持續1-2秒  
試過開到機 但無畫面

之後發現係插左顯卡電之後先會 ...
1234950 發表於 2016-10-25 07:54

似火牛有問題多啲, 因為廠機啲牛好渣下好易香呀! 或者試下拎走張外置顯卡, 用返內置張顯卡睇睇, 可否正常開機?

Check: PSU > RAM > MB > CPU

我會重插RAM試下開唔開到機先.

拆哂RAM佢 直接開
外顯都要拆

SLIVER STONE 牛  咩型號?

回覆 6# hpkill

ST60F-ES230

BTW SOME HOW我開到機  換返舊CPU風扇之後

火牛壞...機會大

有可能你裝新散熱器時鏍絲收得太緊攪到開唔到機,鬆番小小鏍絲再試下。

有可能你裝新散熱器時鏍絲收得太緊攪到開唔到機,鬆番小小鏍絲再試下。
loselee 發表於 2016-10-26 20:44

請問係指邊個位? 散熱器 固定主機板個D?
我發覺我有粒螺絲個位虧虧地(凸左少少出黎) 唔知關唔關事
  就算係開到機個溫度都高到嚇親人
  下次有機會再試 E+用返舊個個開心使用中