求救,10年前的機,最近經常hang機

[img][/img]

唔好意思,搵到個大陸軟件先check得反部機的資料

CPU: Intel i5 760
PSU: ANTEC 520W
MB:  ASUS P7H55-M/USB3
RAM:  KINGSTON DDR3 1333MHz 4G x2
SSD:  Crucial 250G
HDD: x3 (WD, Toshiba, Seagate)
Display Card: Sapphire 6800

有時用用下mouse freeze就hang,
有時畫面停左,mouse郁得,
有時畫面變左藍畫面,有好多英文字,幾秒後自已重新開機。
全無先兆。
請問系d咩問題?
感激
Many

補充,CPU 半年前已換左散熱膏。
會唔會系CPU(原裝)風扇問題?

粒CPU係2010年第三季先推出,點都唔會係10年前機吧。

我覺得似係HDD問題,你下載CrystalDiskInfo睇下硬碟有無黃色/紅色警告。有的話,盡快備份資料,然後更換損壞硬碟。

如果你覺得係溫度問題,就下載HWiNFO,log住個溫度,睇下hang機前溫度係幾多。如果低過80度,咁一般都唔係溫度導致hang機。

如果你想試係咪顯卡問題,可以移除張AMD顯卡,用番內顯,睇下問題有無改善。

另外,你可以下載BlueScreenView,睇下係邊一個驅動導致藍屏,對你搵原因會有幫助。

留意下隻ssd.......

十年賺哂啦,換機

thanks ching 反去試下先

前排部腦間唔中reboot,之後拆RAM,用contact cleaner洗RAM slot同金手指,之後就冇再reboot 了

我之前mouse都會freeze,攪攪個ssd電源就好翻晒~

http://www.hkepc.com/forum/viewt ... &extra=page%3D2

CPU溫度高,HS有無裝好、風扇可能要加油?

想問下,CPU正常情況下溫度幾多?
我洗唔洗換過把風扇?