裝新板有問題

板係MSI Z97 gaming 5,係美馬買
1.裝極都裝唔到部分DRIVER
2.USB淨係認到開機時有插住果D,新插/重插的都認唔到
3.開機時U12S果把FAN要4~6秒先識轉,之前無尼個情況

1 知係咩DRV嗎?cap唔cap到張咁嘅圖睇睇?

2 是認唔到其他usb裝置嗎?有無試過用第二個usb插位試?

回覆 2# tsehung

1,2我洗完WINDOW之後無左尼個情況
可能係同之前ASUS個DRIVER撞左....
3仲有係度,應該係唔夠電

回覆 3# pasupasu105

1,2我洗完WINDOW之後無左尼個情況
可能係同之前ASUS個DRIVER撞左....
3仲有係度,應該係唔夠電

sorry!唔多明你講乜

CPU個把風扇要好耐之後先會轉
其他一開機就已經轉緊

1 答: 除咗咁,係入到windows?
boot機時間同之前比,有無耐咗?

你喺#1度話--->"裝極都裝唔到部分DRIVER"     
2 答: 咁係裝唔到咩driver?有無入裝置管理員個頁面度,有咩感嘆號或問話符號?

你喺#1度話--->"USB淨係認到開機時有插住果D,新插/重插的都認唔到"
3 答: 咁認唔到咩嘅usb裝置?有無試過插去第二個usb位,睇吓認唔認到......

#5:
對不起,手殘按錯篇輯制,不過無改動過你帖嘅內容

CPU個把風扇要好耐之後先會轉
其他一開機就已經轉緊
pasupasu105 發表於 2016-11-6 02:27 PM

呢個問題可能要問其他用緊呢塊底板的用家先至知道,因為未必真係塊底板有壞

1 答: 除咗咁,係入到windows?
boot機時間同之前比,有無耐咗?

你喺#1度話--->"裝極都裝唔到部分DRI ...
tsehung 發表於 2016-11-6 14:52

1.開機無問題同之前塊板差唔多
但重機或關機要好長時間先熄刑/重新開機
2.係指底板DRIVER,洗WINDOWS後OK左
3.任何一個USB裝置,都係洗WINDOWS後OK左

呢個問題可能要問其他用緊呢塊底板的用家先至知道,因為未必真係塊底板有壞 ...
寂寞的FSY 發表於 2016-11-6 15:05

因為今次係美馬買,所以有D心驚膽跳
鬼叫香港已經無晒Z97板
而且唔想四周圍搵