我個機械鍵盤唔小心淋左D阿華田落D鍵到,依家打字好痴 ==

我個機械鍵盤唔小心淋左D阿華田落D鍵到,依家打字好痴 ==
http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=2334697

我諗你個鍵盤唔會識淋野落啲鍵到嘅...

當買個教訓算

(又有傻仔邊用電腦邊食野啦)

你要清既話好麻煩又難抹,尤其係啲隙位
買個新KB唔係開心啲咩?

機械鍵盤比較貴,以後要小心了.

W40的分類產品中或同類物品.
噴在鍵盤慢慢清理吧.

(又有傻仔邊用電腦邊食野啦)
GetA_Life 發表於 2016-11-8 20:18

你咁講大把人都係傻仔
我都成日都擺杯野係電腦前面

回覆 5# 1597532468000

係我既話就唔會冒呢個險
事關我上次見住個friend成罐氣水打瀉左落KB度
之後上下左右變左做打字,禁Enter變左開num lock
跟著乾左都係sticky keys,最後報銷收場
   真係好慘

自始之後我以後都唔會想係電腦前面食野飲野
食完手指又多油。。好唔衛生
加上成檯都係KB又Mic又Mouse,
加起上黎我諗有2000
所以我係唔會咁食法 的

但其實我又唔反對係電腦面前食野既,但真係要小心啲囉
始終係自己玩火,一個唔小心玩到自焚,到時就真係無得怨

(誤) 唔係㩒粒掣有個杯墊伸出黎咩? (誤)

用下電腦都會想飲下水嘅,我會用樽裝水,飲完擰返實就唔怕倒瀉水

通常機械keyboard會俾埋個拆鍵器,用個拆鍵器拆哂啲cap用水洗,個本體就用布抹啦

不過啲水入左去掂到啲電子嘢就難搞啲,你試下洗洗啲cap,等乾左裝返上去,用到冇異樣就恭喜哂,有異樣就多數入面short左,買個新嘅吧啦

(誤) 唔係㩒粒掣有個杯墊伸出黎咩? (誤)

用下電腦都會想飲下水嘅,我會用樽裝水,飲完擰返實就唔怕倒瀉水: ...
vincent_lo 發表於 2016-11-8 21:50

如果你識拆野既話
本體都可以拆散
有電到既就係咁2抹番乾淨
冇電到既沖水洗都得

我用膠膜kb一年洗兩次都係拆散拎去淋浴
吹乾裝番埋就用得...冇咩好怕

唔可以落太多洗潔精/藍威寶
因為洗完會好立
d制會啜住要好大力先咁到落去(即係報廢)
用洗手液/沐浴露會好d

回覆  1597532468000

係我既話就唔會冒呢個險
事關我上次見住個friend成罐氣水打瀉左落KB度
之後上 ...
GetA_Life 發表於 2016-11-8 21:41

我估果隻kb係膠膜kb黎
塊電路膜入左水short short地
就會禁A制變B制或者個制冇反應
抹番乾淨吹夠乾就會冇事

我都試過飲湯唔小心倒左落去膠膜kb
唔係好大件事姐
拆散 -> 拎走電路膜同LED板 -> 洗乾淨本體同D制 -> 吹乾 -> 裝番埋 -> 用得

如果係notebook就麻煩