舊notebook唔比我用SSD開機..

我幫朋友將部notebook (R469)換個SSD
我買左隻Sandisk 240GB換落去
但係去到Bios時.. 搵到個SSD但係開機唔可以揀佢開機
想問有無辨法解決...?

或者有無方法用HDD boot左再比SSD開...

你係咪已經拆走咗個HDD,用SSD插番落個HDD位度?
喺個"Boot Device Priority"度見唔見到個SSD?
見到就升SSD上去做1st boot。

只插SSD時, Boot入面完全無野揀, 但係佢係認到 SATA Port 1係見到我隻SSD
插埋HDD(換左落CD rom位, Sata2) 時就Boot入面有返 HDD, 可以直接Boot機

估計你Bios揀左UEFI Only
但係你隻SSD未裝OS, 所以冇得揀佢

無哦... ... 插左SSD係咁, 加返HDD就只係正常咁開動

你隻SSD係無嘢定已經clone咗OS?
試下將Exclude list入面嘅 IDE HDD 擺番上去boot list,再睇下SSD會唔會出現番。

己經Clone左OS
下面嗰IDE HDD上左去都係無野... 開唔到, 好奇怪

己經Clone左OS
下面嗰IDE HDD上左去都係無野... 開唔到, 好奇怪
mop 發表於 2016-11-9 20:47

Show 一 Show Excluded 所有device 來望望.

回覆 8# jon12345

HDD + SSD

無左SSD

下面

SSD + HDD 後既

回覆 9# mop

部機係samsung咩型號? 要check下有無新bios版本.