久不久會HANG機... 畫面定格... 要熄機. (UPDATE - 問題已解決)

Gigabyte H170N wifi
Team elite 2400 8G *2
i5
silent pro gold 550
windows 10 64bit
nod32 smart security

用左大半年... 有時一日HANG 幾次... 有時幾日先HANG一次.. 冇特定開咩程式會HANG.. 試過重安WINDOWS.. 都係一樣... 但尋日睇返底板CONFIG先發現原來呢塊板只支持2133 O既RAM.. 原來我買錯O左...
入BIOS 睇 佢的確係DOWNGRADE O左去2133... 唔知會唔會換返兩支2133 O既RAM 可以解決到問題呢?

唔該晒..

唔關RAM事
win10 是好多小問題

唔關RAM事
EVIS 發表於 2016-11-22 03:41

咁請問可以點解救呀?

咁請問可以點解救呀?
thkaa 發表於 2016-11-22 03:43

如果冇硬件試, 見意你試下裝win7 睇下有冇同樣問題

有機會又係粒CPU,
update MB bios再留意得吾得

有機會壞底板,不過試左ram先
我換完之後fix左

唔關RAM事
EVIS 發表於 2016-11-22 03:41

答左等於冇答...
小問題可能好多,但定格呢D已經係穩定性問題
我WIN10 用左一年又唔見我畫面定格?

5960X->6800K
980TI->1070
SSD都換左新

一直都冇穩定性問題,係隻CAM有次更新之後要重裝而已

2400行2133唔會有問題, 樓主係有冇舊HDD?
如果煲CPU同GPU超過10分鍾無事,多數係SSD/HDD出問題

答左等於冇答...

5960X- ...
s84292 發表於 2016-11-22 09:12

唔該晒咁多位CHING 俾意見.. 我講漏O左... HDD 我用緊SSD ADATA SX930 240GB.. 全部硬件除O左隻牛之外都係新買O既..

請問可以點樣煲CPU同GPU呀? 咁我可以試下用返隻舊O既HDD去試下睇下係咪仲有問題...... 唔該晒...

RAM 唔關事,依家DDR4原生都係2133再OC

個人經驗,你試下快速抆走後面其中一條USB,睇下係咪即克HANG機?
不過我先至有呢個問題,只係比多個可能性你試下

答左等於冇答...

5960X- ...
s84292 發表於 2016-11-22 09:12

2400行2133唔會有問題, 答左等於冇答...
你冇唔等於人地冇, 你CONFIG同佢又唔同
M$ 都認左win10 會有機會freeze , freezes 會係idle 時出現, 煲咩春