換咗SSD ,開機仲係慢(更新死圖問題)

話說終於忍受唔到每次開機都要等好幾分鐘,把心一橫買隻SSD。
重裝時候問題就黎啦,開機到下面呢個畫面,

按制無反應,入唔到BIOS。
要拔風扇,CPU風扇,顯卡既電先個鍵盤有反應。
重裝完開機順到不得了,十幾秒開到機入埋桌面,爽過揸法拉利上高速!
就係插返風扇,CPU風扇,顯卡之後再開機,又變返之前開機要等幾分鐘。

呢個係小弟配置

部機都用咗4年多,會唔會係底板唔夠電呢?
感謝各位師兄出手解答!

用Postimg upload圖再係個post放link快靚正
手機都可以直接upload ...
1597532468000 發表於 2016-12-3 03:25

多謝介紹好網,馬上更改!

見唔到圖片,或者再上載過多次啦

回覆 1# aesopg4238

用Postimg upload圖再係個post放link快靚正
手機都可以直接upload

睇唔到圖

話說終於忍受唔到每次開機都要等好幾分鐘,把心一橫買隻SSD。
重裝時候問題就黎啦,開機到下面呢個畫面,

...
aesopg4238 發表於 2016-12-3 02:24

bios都未set好.或者換底板電池再set過.

回覆 3# 1597532468000

剛試用左, 真系好好用

bios都未set好.或者換底板電池再set過.
thomas6681 發表於 2016-12-3 11:37

要拔晒CUP風扇,顯卡先令到鍵盤有反應可以按入去BIOS畫面都係關粒底板電事?
我宜家落去換過粒電先,唔該晒師兄!

又變返之前開機要等幾分鐘
aesopg4238 發表於 2016-12-3 12:06

想問你係點樣要等幾分鐘? 係咪卡住左係第一張圖個BIOS畫面等超耐先有反應?
從來未見過插住CPU 風扇會Hang死部機
如果剩拔走Display但插住CPU 風扇又如何?
有冇試過update BIOS?

回覆 8# 1597532468000

岩岩換咗底板電,情況一樣。跟注我逐樣逐拔出開機,發現插咗顯卡開機要兩分鐘,唔插就17秒,問題出於張顯卡

同埋我原來SSD未轉AHCI,岩岩入BIOS較完window都入唔到,閃咗下藍畫面,跟注彈咗入修復畫面,但都係無法修復