(問題已解決!)救命,新機LAN 限左速得10Mb

岩岩整左部新機,用底板lan 連線得10Mbps,
上speedtest down 同 up 都係得9.9Mbps,
試過新舊driver,新bios都係唔得,
試過係裝置管理員入面設定,除左auto,
Set 100Mbps or 1000Gbps 仲斷埋線添,
Lan 線肯定冇問題,插返舊機即刻認到100Mbps,
I7-6700K,
Asus H170 pro gaming,
Win 10 home
求各師兄指點迷津

Update~~
換左條Cat 6線問題已解決,
一插即刻認到1000Mbps,
結論係,Cat 5E線唔一定認到100Mbps,
唔該哂幫過我既師兄

Lan 線肯定冇問題
~出前一丁~ 發表於 2016-12-5 05:36

都係建議你換新Lan 線,幾十蚊試下唔會死

回覆 1# ~出前一丁~

會唔會系統問題?  

如果部機行雙行統, 試下入另一個系統測試下網速。 如果無,唔想煩, 試下學呢個網整支LINUX(UBUNTU)LIVE USB, 如果你部機D 硬件太新, 可能未必SUPPORT。

http://blog.xuite.net/yh96301/bl ... ersal-USB-Installer

會唔會係router問題呢? 樓主用咩router?

LAN卡 Driver 問題? 有無試過上官網down 個update D 版本試下?  --- 岩岩睇唔到你試左..無野啦...咁似可能係router 問題多D

題外話..點解6700K會用H版既= ="

LAN卡 Driver 問題? 有無試過上官網down 個update D 版本試下?  --- 岩岩睇唔到你試左..無野啦...咁似可能 ...
child5085 發表於 2016-12-5 09:50
留名等睇K仔唔超都高頻啲

btw 換條Cat.6試下

都係建議你換新Lan 線,幾十蚊試下唔會死
cty820 發表於 2016-12-5 08:05

如果真係線問題,幾十蚊好小事,
隔左個廳先入到房個下先大問題....

回覆  ~出前一丁~

會唔會系統問題?  

如果部機行雙行統, 試下入另一個系統測試下網速。 如果無,唔想 ...
bongbong3481 發表於 2016-12-5 08:30

唔識玩雙[email protected]@

會唔會係router問題呢? 樓主用咩router?
HeyMen 發表於 2016-12-5 09:31

同一個router 同一條線插舊機即刻認到行到100Mbps,
個router 係Asus,型號就唔記得lu~

LAN卡 Driver 問題? 有無試過上官網down 個update D 版本試下?  --- 岩岩睇唔到你試左..無野啦...咁似可能 ...
child5085 發表於 2016-12-5 09:50

第二部機冇事的~