[已解決]NB自動超咗頻,高過MAXSPEED1g,搞到火牛勁熱,點降頻

今日屎窟痕,無端端撳咗嗰cpu-z入面既「測試處理器穩定度」,同時又開埋OCCT煲顯卡,大約煲咗半粒鐘到,係哩個期間,cpu溫度一直都係9x%徘徊,最高有2個cores到咗98度,而顯卡使用率就5,6成左右,煲完之後就發覺無端端超咗頻,而且更奇怪係,睇4kYoutube片時嗰速度又跌返落嚟,甚至去返原本cpu既最高速度,但完咗之後又升返,咁究竟應該點樣降返頻,我已bios到揾過,冇得係嗰到降。仲有試過熄機幾次,情況都係一樣,搞到用電池嚟用既時候,尐電去得超快。總括而言依家既問題係當cpu usage仲係超低嗰時(冇野做緊),佢依然keep住超頻到3.xghz,唔識降返去冇野做緊既狀態。要麻煩各師兄啦,仲有請原諒我係白紙一張咩都唔識㗎
ASUS X450JF
cpu:i7-4700HQ max speed:2.4ghz
discard:gf745m
牛都係原裝

http://ark.intel.com/zh-tw/produ ... ache-up-to-3_40-GHz
4700HQ Turbo Boost max 3.4GHz, 好正常

而notebook HQ CPU full load會過熱亦係好常見現像

回覆 2# KinChungE

先多謝師兄你答我,但我依家既情況係cpu usage係0%既情況下依然係3.x ghz(溫度係50度左右),一直咩都唔做速度都落唔返去,搞到火牛一直都好熱,仲有如果用電池既話,尐電好似倒水咁,所以我先想降頻,降返好似之前咁,部機冇野做嗰時,嗰速度跌返去1ghz 以下,唔會好似依家咁

回覆  KinChungE

先多謝師兄你答我,但我依家既情況係cpu usage係0%既情況下依然係3.x ghz(溫度係50度左 ...
bannedmember 發表於 2016-12-10 20:27

你WINDOWS電源管理有冇選返平衡或者省電模式? 選最大效能唔會降頻

回覆 4# s84292

先謝,我試過了,都唔係好得,係省電模式下(cpu 0%),用電池或插電就最低係0.77ghz,但開幾個網,碌幾碌就已飆返上3.xghz,除非又咩都唔做先落返去;平衡就更差(依然cpu 0%),插電冇野做都過1.xghz

回覆  s84292

先謝,我試過了,都唔係好得,係省電模式下(cpu 0%),用電池或插電就最低係0.77ghz,但開幾 ...
bannedmember 發表於 2016-12-10 21:12

你係用CHROME 定IE? 有冇試換第二個瀏覽器會唔會有相同問題?

回覆 6# s84292

我主要用chrome,ie都係差唔多情況

有保用就返廠搞,燒機果時燒壞腦

回覆  s84292
先謝,我試過了,都唔係好得,係省電模式下(cpu 0%),用電池或插電就最低係0.77ghz,但開幾個網,碌幾碌就已飆返上3.xghz,除非又咩都唔做先落返去;平衡就更差(依然cpu 0%),插電冇野做都過1.xghz
bannedmember 發表於 2016-12-10 21:12

呢個完全係正常情況。Intel設計粒CPU就係俾你咁用。

如果你真係想強制CPU行低頻率,可以去Advanced Power Settings>Processor Power Management將Maximum Processor State調校到你滿意既百分比。

下次你應該買U系CPU甚至M系CPU,佢地主打慳電(當然效能就差過HQ好多)

回覆 8# tak7110

過保好耐