入唔到BIOS, 卡住係 D5

用緊 WIN 7,
好地地的. 因為天氣凍左, 所以想入BIOS SET 返低小小個風扇

點知, 按DEL 入 BIOS 時,
POST 卡住係 D5.
之後就HANG 機, RESTART.
唔按 DEL, 正常開機, 開到入到WINDOWS.

但將來都總要入BIOS,
例如, 剷機呀, 改風扇呀等等. 所以想親係未完全開唔到之前, 搞搞佢

CONFIG 如下
2600K
MSI Z68A GD80 B3
Corsair 2133 DDR3 , 16G

試過用ONBOARD, 一樣唔得.
試過用一條RAM 入, 都係唔得.

用緊 WIN 7,
好地地的. 因為天氣凍左, 所以想入BIOS SET 返低小小個風扇

點知, 按DEL 入 BIOS 時,
POST  ...
hkman 發表於 2016-12-18 11:23

試斷電拆底板電池一分後插回,再不能就resret cmos jumper

試斷電拆底板電池一分後插回,再不能就resret cmos jumper
blackkh 發表於 2016-12-18 12:06

試左.  一開機時, 就會話 RESET DEFAULT, 之後就開唔到機. F1 入SETUP, F2 LOAD DEFAULT SETTING

係咁 RESTART 就後, 就LOAD 返我 而家超到 4.6G 的 SETTING. 就正常開機.
就係點都入唔返 BIOS.....

查咗boot code error D5 係咩事未?

查咗boot code error D5 係咩事未?
Leeahye2 發表於 2016-12-18 18:48

D5
Copying Boot Block to RAM and transferring control to RAM.
但唔知係代表咩
但RAM 100% 無事, 入WINDOWS 用, 100% 正常,
我亦都換左對8G RAM, 一樣都係 D5 等左.

回覆 3# hkman

一開機時, 就會話 RESET DEFAULT, 之後就開唔到機. F1 入SETUP, F2 LOAD DEFAULT SETTING

喺呢個位,有無按過 F1 睇下入唔入到 bios setup?

Copying Boot Block to RAM and transferring control to RAM

原來你係 AMI BIOS,中文即係:
啟動E000位址上的ROM記憶體,
將初始設定程式複製到第0個節區,並且準備將控制權移轉到第0個節區

不過又唔係好明,佢POST呢個動作就唔㩒 DEL 都會照做,點解平時就正常入到Windows 呢?
分別只在於有無㩒 DEL,
無㩒就會 decompress POST modules,
㩒咗就會 decompress setup modules 然後 run setup,

照睇似 bios ROM 有問題,唔知 update bios 會唔會解決到。

回覆  hkman

喺呢個位,有無按過 F1 睇下入唔入到 bios setup?

原來你係 AMI BIOS,中文即係:
啟動 ...
Leeahye2 發表於 2016-12-19 00:54

試過F1, 但係入唔到.

我連 BIOS 都入唔到, 我無法 UPDATE BIOS..

同埋, 我要試幾次的 REBOOT, 先可以, 都唔 按 DEL 制, 總有次就可以入返 WINDOWS ,
只要有一次入到 WINDOW, 之後就可以自動順利入WINDOWS

所以真係唔知要點整...

之前我有粒2600非K試過D5……
樓主試下放電,再reset bios..
盡量要入bios.一可入就即刻調ram speed.盡可能調回至1333.不可超ram.
估計粒CPU個ram控制嗰part開始出事,因為嗰嗰以為死CPU的,其實係ram control有問題而導致……
大部份電腦舖判定死U,而深水埗
有檔電腦高手識玩及測佢,
還有,多在MSI主板上出事,但……

之前我有粒2600非K試過D5……
樓主試下放電,再reset bios..
盡量要入bios.一可入就即刻調ram speed.盡可能 ...
akam7777 發表於 2016-12-19 21:41

最神奇的係.... 我放電到 BIOS 返去 2009 年1 月1 日 了. ( 入WINDOW睇時間)
但係, 我的 4.6G SETTING, 仲KEEP 住. 就係我點都入唔到 BIOS. CLEAR 唔到 CMOS. ..
但係正常入WINDOWS. 算了, 等壞換新機.

回覆 7# hkman
update bios 喺 Windows 入面做就得,依家有Windows 介面的,
但係 update bios 有一定風險,特別係你粒 bios ROM 已經可能有事...