近日聽聽下歌會停左係度唔播!

我上星期update左張sound card 華碩Essence stx2, 起初都無問題, 到星期四有window安全 update, 之後一日, 發覺聽歌的音質係差左少少, 再過多一日我就忍唔住將window恢復安全update之前狀態, 之後音質就好返, 但今日聽聽下歌, 就依然發生播播下歌就停左係度, 我再按選其他歌播放都係唔得, 會停左係度, 要重新開機先有返啲聲比我, 我用winmap的, 試過轉foobar一樣情況, 用bluestacks一樣無左音效, 試過用HD Tune掃試無error, 不過發覺自從前幾日window安全update後我部HD 既聲有時係大聲左啲, 好似聽到摩打有噠噠聲, 以前都無咁大聲的, 但其實我部機係有時會hang機的, 不過我又搵唔到咩原因, 我想應該不關無音效這件事, 請問有無師兄有同樣情況?

我本身部機都有hang機問題但少見藍畫面, 間唔中一次都算, 但近日裝左新sound card後就變左藍畫面而且多左出現, 然後自動重啟! 我一時影唔切藍畫面相, 不過入到window有野彈出, 如圖, 請問有高手可以幫我解答解嗎?
還有另外一個情況, 我底板有音效, 我將喇叭插入底板時又有返聲, 咁會唔會係衝driver嗎?

今天有機會影藍畫面了!

網上D人都有相同問題, update driver 或換其他牌子

似係 Driver 問題, update driver 試下

網上D人都有相同問題, update driver 或換其他牌子
boy168 發表於 2016-12-21 10:45

師兄有無link比我睇下, 想了解多啲, thx!

牙石週邊產品firmware同driver差是常識吧...
Sound card, Router, WiFi client, 全部都係咁...

回覆 6# 168Sum

google search "Essence stx2 BSOD"

唉, 我翻翻覆覆, 裝新window, 都係咁, 睇黎都係driver問題多, thx樓上師兄指點!
我google過, 原來都有人用老虎卡都有我類似問題, 但又搵唔到辦法可以解決問題, 有師兄知嗎? 我原本想update去WIN10, 但唔順利, 都update唔到上去! 我係下載TOOL工具, 然後跟住佢指示按下一步, 但去到完成度99%就停左係度, 掛左一晚都係99%, 我睇處理器有負載, 會否因為過時嗎? 因為我想試下win10 driver可能好啲!

估吾到driver有問題,如果win 10都吾到,試下用linux ubuntu live cd 試用版 boot吾boot到,不過可能連driver都沒。