螢幕突然定格問題

最近電腦會無故定格(一個星期大約有一兩次)
情況係正常使用,當時只不過就上網睇睇片而已

定格後滑鼠,鍵盤都冇反應,喇叭都冇聲
螢幕按鈕有反應(亮度 音量 等等都可以教)

而機箱上既紅燈就冇亮
所以問題會不會係出係安裝系統既SSD?

情況係這樣的
我部主機係用兩個SSD 同 一個HDD(分別C: D: F:)

系統安裝係C:

所以如果我重裝WINDOWS,改由另一個SSD(D:)黎安裝
情況會有辦法解決嗎?

補充:
試過用SeaTools full text過個SSD,full pass,所以問題會唔會出係software度?重裝Windows會是最好既解決方法?
另外亦都試過用Linx燒機15分鐘,過程中無定格情況出現

抑或是問題出係其他地方度?(火牛?底版?)
麻煩大大們解答

不如試埋 ram, windows 7 以上應該有 Windows memory diagnostic
你係 start menu 應該可以 search 到 (中文: Windows 記憶體診斷)

不如試埋 ram, windows 7 以上應該有 Windows memory diagnostic
你係 start menu 應該可以 search 到 (中 ...
rabbit82047 發表於 2016-12-18 16:44

明白,如果試埋RAM都無問題
可以試下重裝windows?
重裝完如果問題持續,可能就係關火牛或者底版事?

明白,如果試埋RAM都無問題
可以試下重裝windows?
重裝完如果問題持續,可能就係關火牛或者底版事? ...
阿智 發表於 2016-12-18 17:36

其實都係估,linx 某程度都可以發現 ram 問題
如果windows 既 ram test 無問題,可以再試 furmark burn test 試 gpu

個人傾向係底板問題

其實都係估,linx 某程度都可以發現 ram 問題
如果windows 既 ram test 無問題,可以再試 furmark b ...
rabbit82047 發表於 2016-12-18 21:49

問題始終係傾向hardware?(顯卡?火牛?底版?)
試試重裝windows睇睇係唔係software問題先會唔會好啲?

個人懶,唔太想換野
(如果係顯卡有問題都還好,最近都想換左佢)

做完 Furmark 睇下先啦,唔得咪重裝 win 再睇

不定格好多時都係硬件問題多
第一個可能係 display, 跟住係 system disk, ram, 反而板既機會細d
我以為你係 onboard display 先話底板者

做完 Furmark 睇下先啦,唔得咪重裝 win 再睇

不定格好多時都係硬件問題多
第一個可能係 display, 跟住係  ...
rabbit82047 發表於 2016-12-18 22:45

岩岩做左15分鐘GPU FURMARK,無定格問題出現
(之前定格情況GPU LOAD都肯定無咁高,應該話我平時用部機GPU都唔會去到99%

依家可以算唔關(CPU/DISPLAY/RAM/HDD)事?
所以依家我可以試試重裝WINDOWS再睇睇情況?

有機會係底板,或者ram

純定格無跳藍屏?
就咁睇似 主板 > Ram / Ram 槽
建議試咗 Ram 睇睇先

純定格無跳藍屏?
就咁睇似 主板 > Ram / Ram 槽
建議試咗 Ram 睇睇先
tsquare 發表於 2016-12-19 02:35

純定格,無藍屏
Ram就試過windows既記憶體診斷,Pass嘅
定抑或仲有其他方法試ram?